Regeringen backar inte om a-kassan

A-KASSAN2006-11-02

Trots den massiva kritiken ändrar regeringen bara på en punkt i sitt förslag om höjda a-kasseavgifter. Nu ska lagrådet säga sitt.

I den remiss som regeringen lämnade till lagrådet i dag föreslås att regeringen ska kunna ge särskilda bidrag till a-kassorna.

Enligt det ursprungliga förslaget skulle det utjämningssystem som i dag finns mellan kassorna tas bort utan att ersättas av något annat. Men efter protester lovade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att små a-kassor ska kunna få kompensation om de har höga administrationskostnader.

Peter Schönefeld, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, har emellertid invändningar mot förslagets utformning.

– Det är väldigt oklart på vilka grunder a-kassorna kan få bidrag, och hur mycket, säger han.

I övrigt är förslaget i stort detsamma som det utkast som kritiserats hårt av facken och a-kassorna: alla utom de arbetslösa får sin a-kasseavgift höjd kraftigt, dock högst med 300 kronor mer i månaden. För ST-medlemmarnas del beräknas avgiften stiga från 84 till 307 kronor i månaden.

Det blir inte heller någon förändring av förslaget att även den som bara arbetat en dag under en månad får betala full avgift. Många remissinstanser har påpekat att det missgynnar kvinnor – vilket även regeringen medger – och att det minskar intresset att ta ett påhugg som bara varar någon dag.

Vad gäller det senare deklarerar regeringen att den som har a-kassa måste ta ett jobb som erbjuds, och att a-kassorna och arbetsförmedlingen har en skyldighet att kontrollera de arbetslösa.

Regeländringarna träder i kraft vid årsskiftet, vilket enligt a-kassorna själva är omöjligt.

– Vi framförde till Alliansen redan för ett år sedan att större förändringar i datasystemen tar ungefär sex månader att genomföra, säger Peter Schönefeld. Jag hade nog förväntat mig att man skulle ta någon hänsyn till möjligheten att få fram ett fungerande teknikstöd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA