Reformpaket ska sänka sjuktalen

REGERING2007-09-13

Regeringen avsätter 3,4 miljarder kronor till bättre företagshälsovård och rehabilitering. Samtidigt sänks sjukpenningen, och bedömningarna av sjukskrivnas arbetsförmåga kan komma att skärpas.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson presenterade i dag ett reformpaket kring sjukdom och sjukpenning. Förslagen, som ingår i höstbudgeten, rör sjukskrivningstider, sjukpenning, företagshälsovård och rehabilitering.

En rehabiliteringskedja införs med fasta tidsgränser för när olika insatser ska ske. Senast efter tre månaders sjukskrivning ska en bedömning göras om den sjuke kan utföra andra sysslor på arbetsplatsen. Och efter sex månader ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden.

Företagshälsovården ska få en större roll vid rehabilitering, är det tänkt. Bland annat ska man hjälpa Försäkringskassan med bedömningar av arbetsförmågan. En utredning ska föreslå hur den satsningen ska finansieras. 

När en person varit sjukskriven i tolv månader ska ersättningen sänkas från 80 till 75 procent av inkomsten, föreslår regeringen. Ett annat förslag är att sjukpenning alltid ska beräknas på tidigare inkomster. I dag grundas sjukpenningen på aktuell inkomst.

Detaljerna kring detta ska också utredas, men från årsskiftet införs en preliminär lösning som innebär att den sjukpenninggrundande inkomsten multipliceras med 0,97 procent, det vill säga sänks med tre procent.

Ett annat förslag är ”nyfriskjobb”, ett stöd till arbetsgivare som anställer personer som varit sjukskrivna eller förtidspensionerade i minst ett år.

TCO välkomnar delar av regeringens förslag, såsom utbyggd företagshälsovård och anställningsstöd till arbetsgivare som anställer personer med en lång sjukhistorik. Men TCOs ordförande Sture Nordh varnar å andra sidan för förslagen om striktare bedömningar av arbetsförmågan.

– Det finns en stor risk att arbetsgivare får större möjligheter att sortera bort arbetskraft med ohälsoproblem. Förslaget kommer att urholka anställningstryggheten. Det riskerar även att kollidera med arbetsmiljölagen och arbetsgivarens skyldighet att anpassa arbetsplatsen efter individernas varierande förutsättningar, kommenterar Sture Nordh.

LOs vice ordförande Erland Olausson bedömer att reformpaketet lägger det största ansvaret på den sjuke. Han varnar också för att förslagen om rehabilitering i praktiken kan sätta anställningsskyddslagen ur spel.

– Att rehabilitera sig med sikte på annat jobb, som inte finns hos arbetsgivaren, kan vara saklig grund för uppsägning enligt LAS. Det samma gäller om den sjukskrivna arbetstagaren försöker men inte klarar att återgå i arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA