Reform stärkte djurskyddet

LÄNSSTYRELSERNA2011-10-03

Djurskyddskontrollen har blivit bättre sedan ansvaret fördes över från kommunerna till staten. Det konstaterar Statskontoret efter en granskning av länsstyrelsernas arbete med djurskyddet.

Träffsäkerheten och kvaliteten har ökat sedan länsstyrelserna fick ansvar för djurskyddskontrollen, jämfört med när kommunerna hade ansvaret, anser Statskontoret i sin rapport. Samtidigt konstaterar myndigheten att antalet kontroller har minskat drastiskt.

”Vi kan se att djurskyddsreformen är på rätt väg. Träffsäkerheten och kvaliteten i de djurskyddskontroller som görs har ökat men antalet kontroller är för få”, kommenterar generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Den första januari 2009 tog länsstyrelserna över djurskyddskontrollen från kommunerna. Enligt Statskontoret har det inneburit att antalet ingripanden har ökat, genom att länsstyrelserna tagit itu med svåra fall som tidigare inte upptäckts eller lämnats utan åtgärd av den tidigare kommunala kontrollen. Numer finns också gemensamma system för arbetssätt, dokumentation och rapportering av kontroller.

Enligt Statskontoret finns det samtidigt anmärkningsvärda brister i Jordbruksverkets styrning. Den samordning som krävs sker med stor fördröjning samtidigt som uppföljning och revision är bristfällig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Marita Hillströms (ej verifierad) tis, 10/04/2011 - 20:35
Vore intressant att få veta hur artikelförfattaren har kommit fram till detta? Jag jobbar ideellt inom djurskyddet och jag har dessutom kontakter i hästkretsar och det gemensamma för alla är erfarenheten av ett mycket försämrat djurskydd!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA