Reallönerna sjunker i EU

LÖNER2013-08-23

Sedan finanskrisen slog till har EU-ländernas löntagare fått allt mindre del av den ekonomiska tillväxten. Lönernas andel av BNP sjunker nästan överallt, och reallönerna har sänkts i flertalet medlemsländer.

Uppgifterna om löner, tillväxt och arbetslöshet presenteras på det fackliga institutet ETUIs, European trade union institute, nya webbtjänst Wage development infographic. Statistiken visar att 15 av 27 EU-länder – EUs nyaste medlem Kroatien redovisas inte – har haft en negativ reallöneutveckling sedan 2009.

Grekerna har inte oväntat drabbats värst, minus fem procent per år. Endast Bulgarien har haft rejäla lönelyft, med årliga reallöneökningar på drygt fem procent.

I Sverige ligger reallöneökningarna på 0,5 procent, i Finland 0,3, medan Danmark har en svagt negativ utveckling med -0,1 procent per år. Tyskland har de senaste åren haft samma ökningstakt som Sverige, men där sjönk reallönerna med 0,6 procent årligen under perioden 2000-2008.

Samtidigt har lönernas andel av bruttonationalprodukten, BNP, sjunkit i nästan alla EU-länder. I Lettland, Litauen och Grekland har lönerna halkat efter mest. Bara Tjeckien kan redovisa en signifikant ökning av lönernas andel av BNP, med tre procent. I Sverige har löneandelen av BNP sjunkit med drygt två procent sedan 2009.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA