R&D riskerar nedläggning

RIKSDAGEN2013-09-25

Riksdagsstyrelsen har beslutat att föreslå en nedläggning av tidningen Riksdag & Departement. Miljöpartiet reserverade sig. ”Vi tycker att Riksdag & Departement har en viktig roll att spela”, säger konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson, MP.

Riksdagens tidning Riksdag & Departement, R&D, rapporterar om den politiska processen i olika sakfrågor. Under årens lopp har tidningen ifrågasatts, och för ett år sedan fick riksdagsdirektören i uppdrag av riksdagsstyrelsen att utreda dess framtid och ett eventuellt ändrat ägande.

Under sommaren har riksdagsförvaltningen bland annat undersökt om det finns andra intressenter som skulle kunna ta över. Resultatet av den undersökningen är hemligstämplat, men konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson, MP, säger till Publikt att ”man har inte hittat någon som man ser som en seriös köpare av tidningen”.

Chefredaktören för Riksdag & Departement, Mattias Croneborg, säger emellertid att han själv anmält intresse för att driva tidningen vidare:

– Vi har ju sett åt vilket håll det barkade.

Bland riksdagens partier har Miljöpartiet och Vänsterpartiet varit emot en nedläggning, men Vänsterpartiet har ingen ledamot i riksdagsstyrelsen. Miljöpartiets företrädare i styrelsen Mehmet Kaplan säger till Publikt att han inte förstår majoritetens bevekelsegrunder – riksdagsstyrelsen motiverar inte heller sina beslut.

– Kostnaden för tidningen på fem miljoner kronor är egentligen en ganska liten summa. Och rent politiskt är det beklämmande. Riksdag & Departement är en oberoende granskare, medan andra medier är mer eller mindre färgade. Jag är orolig för att den typen av journalistik inte värdesätts.

Hans partikamrat Peter Eriksson framhåller att få medier i dag har resurser till en omfattande bevakning av riksdagspolitiken och kunskaper om hur den fungerar.

Chefredaktören Mattias Croneborg tycker att politikerna skyller på varandra.

– Vi på redaktionen är luttrade, men vi blir självklart ledsna. När det finns de som vill ta över är det taskigt att lägga ned.

Riksdagsstyrelsen ska i december fatta beslut om framställan till riksdagen om sitt förslag. Under våren kommer konstitutionsutskottet och därefter riksdagen att ta ställning i frågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA