Rätt säga upp elöverkänslig
Ericsson gjorde inget fel när man sa upp den elöverkänslige ingenjören Per Segerbäck, enligt en dom i Arbetsdomstolen, AD.
AD slår enhälligt fast att Per Segerbäck inte skulle kunna utföra ”arbete av någon betydelse för arbetsgivaren”, som det heter i förarbetena till anställningsskyddslagen.
Per Segerbäck arbetade med integrerade kretsar och hade varit anställd av Ericsson sedan 1977. I början av 1990-talet sjukskrevs han och ett trettiotal andra anställda på det dåvarande utvecklingsbolaget Ellemtel på grund av elöverkänslighet.
Efter en omfattande elsanering kunde alla gå tillbaka till jobbet, men Segerbäck arbetade mestadels hemifrån.
Men Ericsson accepterade inte i längden distansarbetet, utan ansåg att arbetsuppgifterna krävde hans närvaro på arbetsplatsen. Det fanns inte heller andra arbetsuppgifter att erbjuda, hävdade företaget och sade upp Per Segerbäck i november 1999.
Industritjänstemannaförbundet, SIF, som har företrätt Per Segerbäck har hävdat att uppsägningen var ogiltig.
– Det är helt möjligt för Per att arbeta på distans och med hjälp av sin skyddsdräkt vistas på arbetsplatsen. Men Ericsson lät honom inte pröva den möjligheten, säger Kjell Johnson, SIFs regionchef i Stockholm.
SIF måste nu betala Ericssons rättegångskostnader på 345 000 kronor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.