Rätt säga upp arbetsskadad

AD2007-02-20

Det var rätt av Posten att säga upp en kvinnlig postsorterare som fått förslitningsskador redan efter några månaders tungt och ensidigt arbete. Det anser Arbetsdomstolen, AD.

Kvinnans arbete var att sortera reklammaterial, vilket bland annat innebar att lyfta, lufta och lägga materialet i en sorteringsmaskin. I mars 2002 blev hon sjukskriven för värk i höger handled och underarm, och hon arbetade därefter ingenting fram till uppsägningen i juli 2005.

Fackförbundet Seko stämde Posten inför AD på flera grunder: arbetsgivaren analyserade inte möjligheterna att anpassa arbetet, man lät inte kvinnan pröva annat arbete eller arbetsträna och man gjorde inte en heltäckande omplaceringsutredning.

Få lämpliga uppgifter

Men domstolen gick på arbetsgivarens linje. Denne lyckades enligt domen visa att det finns få arbetsuppgifter som skulle kunna vara lämpliga för kvinnan, och dessa lättare uppgifter ingår i arbetsrotationen för samtliga anställda.

Om enbart den sjukskrivna kvinnan skulle få de lättare uppgifterna skulle belastningen öka alltför mycket för de andra.

Slutsatsen blev att kvinnan »varaktigt saknade förmåga att utföra något arbete av betydelse för arbetsgivaren«, vilket är grund för uppsägning.

Arbetsrotationen är dock en modell som införts först efter att kvinnan blivit uppsagd.

»Praxis hårdnar«

–Man kan fråga sig vad som krävs för att man ska få behålla jobbet när man är sjuk? Jag uppfattar att praxis hårdnar. Tidigare har man kunnat se mer till prognosen för hur det ska gå för en människa, säger STs förbundsjurist Åsa Tillberg.

–Man borde som arbetsgivare ha ett extra starkt ansvar för rehabilitering när sjukdomen har orsakats av jobbet, tillägger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA