Rätt att inte lämna ut allmän handling

ÖPPENHET2019-01-15

Riksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

En person begärde hos Riksarkivet att få ta del av ett antal skrifter med länsräkenskaper från 1600- och 1700-talen. Eftersom vissa av böckerna är mycket svårt skadade av brand och mögel beslutade myndigheten att avslå begäran, därför att handlingarna skulle bli förstörda om de lämnades ut för läsning, eller om myndigheten skulle försöka att framställa en avskrift eller kopia. Två av böckerna skulle den sökande få tillgång till efter särskilda åtgärder under närvaro av konservatorer i en särskilt avpassad lokal.

Den som begärt ut handlingarna överklagade nekandet till Kammarrätten, men domstolen avslog överklagandet.

Nu konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen att det inte i lagen finns någon begränsning av rätten att ta del av en avskrift eller kopia om originalhandlingen inte kan lämnas ut.

”Att det kan vara mycket resurskrävande att efterkomma en begäran om utlämnade av allmänna handlingar kan alltså aldrig vara ett skäl att vägra att lämna ut kopior”, skriver domstolen.

Men det ligger enligt domstolen i sakens natur att det för att offentlighetsprincipen ska kunna upprätthållas krävs att allmänna handlingar förvaras och hanteras så att de finns kvar. Och enligt domstolen finns det ingen anledning att ifrågasätta Riksarkivets bedömning av handlingarnas skick:

”Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening förutsätter rätten att ta del av en handling genom avskrift eller kopia därmed att det är praktiskt möjligt att framställa en sådan utan att handlingen förstörs. Så är inte fallet beträffande de i målet aktuella handlingarna. De kan alltså inte lämnas ut, vare sig genom att tillhandahållas på stället eller i form av avskrift eller kopia.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA