Rationalisering bakom ökade sjukfall

ARBETSMILJÖ2010-11-12

Rationaliseringarna i arbetslivet är den främsta orsaken till de omfattande sjukskrivningarna under senare år. Det hävdar två forskare från Göteborgs universitet i en ny rapport.

Professorerna Jörgen Winkel och Rolf Westgaard vid institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet har gått igenom ett stort antal studier kring arbetsmiljö, arbetsskador och sjukskrivning. Totalt har de gått igenom över 10 000 vetenskapliga artiklar från de senaste 20 åren, skriver Göteborgs-Posten, GP. Resultatet visar att arbetsmiljöarbetet måste skifta fokus, hävdar forskarna.

”Man har fastnat i en ergonomifälla som inte kommit åt de verkliga orsakerna till att människor haft ont eller mått psykiskt dåligt. Nu är det därför dags att byta fokus och titta på systemen som framkallar ohälsa”, säger Jörgen Winkel till tidningen.

Rapporten visar att antalet sjukfall på grund av smärtor i rörelseapparaten har planat ut, medan de mentala problemen fortsätter att öka. Det har gjorts enorma ansträngningar för att komma tillrätta med sjukfrånvaro relaterad till arbetet. Arbetsplatser har anpassats, datormiljöer setts över, möbler, arbetsställningar, ljussättning, stresshantering, sjukgymnastik, fysisk träning – nästan alla åtgärder har varit riktade mot individen med problem, skriver GP.

Forskarnas viktigaste slutsats är att rationaliseringar på arbetsmarknaden ofta har ett negativt inflytande på hälsan, men att de negativa faktorerna kan minskas eller undvikas.

”För industrin handlar det om att producera smartare i den globala konkurrensen, det vill säga minska kostnaderna för att bli konkurrenskraftig. För sjukvården handlar det om att ge bättre vård för samma peng eller samma vård för mindre peng”, konstaterar Jörgen Winkel.

Rationaliseringar har enligt forskarna ofta en våldsam effekt på de anställda. De goda effekterna av arbetsmiljöarbetet sveps bort av negativa effekter. Ett antal människor blir omedelbart sjuka, och risken för framtida sjukdom ökar också. Grunden är ökad stress, antingen i form av mer arbete, eller minskad trivsel, osäkerhet om framtiden och minskat inflytande.

”Rationaliseringar och förändringar är en del av dagens arbetsmarknad och viktiga för att säkra konkurrensförmågan på en global marknad. Men rationaliseringarna måste genomföras klokt, med ett gott chefskap”, säger Jörgen Winkel till GP.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA