Räddningsverket bygger ut kriscentrum

NYHET2004-09-28

Räddningsverket ska nyanställa 130 personer för en kraftig utbyggnad av den internationella verksamheten. Samtidigt läggs civilpliktsutbildningen ned i Skövde och Sandö.

Båda förändringarna är en följd av försvarspropositionen.

Räddningsverket har i dag omkring 25 anställda i Karlstad som arbetar med internationell kris- och katastrofhantering. I arbetsuppgifterna ingår beredskap och rekrytering av de omkring 300 specialister som årligen anlitas för fältarbete utomlands.

Verksamheten ska nu byggas ut rejält och flyttas till Kristinehamn i samband med att stadens regemente läggs ned år 2006. En utredning ska tillsättas om tidsplan och formerna för det nya kris- och katastrofcentrat.

I försvarspropositionen föreslår regeringen också att utbildningen av civilpliktiga räddningsmän, sanerare och ammunitionsröjare läggs ned. I dag utbildar Räddningsverkets skolor i Skövde och Sandö omkring 300 personer per år på dessa områden. Argumentet är att det säkerhetspolitiska läget inte motiverar utbildningen.

Räddningsverkets generaldirektör Christina Salomonsson säger i ett pressmeddelande att en verksgemensam arbetsgrupp ska bedöma konsekvenserna av nedläggningen. Enligt verkets pressekreterare Karin Viklund var förslaget ganska väntat, men det behöver troligen inte betyda nedskärningar.

– Förmodligen fylls luckan av andra utbildningar, såsom skydd mot olyckor och uppdragsutbildningar i skydd och säkerhet, säger Karin Viklund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA