Publikts artikel ifrågasatt på intranät
På intranätet på Södertörns högskola går personalchefen i polemik mot Publikts artikel om förtroendekrisen på högskolan. Det fanns visst möjlighet att uttrycka kritik mot högsta ledningen i medarbetarundersökningen, anser hon.
I en artikel med rubriken ”Missnöje med ledningen på högskolan” berättar Publikt i sitt senaste nummer om den medarbetarundersökning som genomfördes på Södertörns högskola i våras. Undersökningen saknade frågor om förtroendet för högsta ledningen, men de många fritextsvaren vittnade om ett starkt missnöje.
Högskolans personalchef Ann-Charlotte Jensen kommenterar artikeln på intranätet där hon skriver att kritiken mot ledningen var tänkt att framföras under fritextfrågan ”Om du anser att Södertörns högskolas ledning ska förändra något, vad skulle det vara?”
Fritextsvaret ”skulle göra det lättare för medarbetare att fritt uttrycka sina åsikter”, förklarar hon.
Publikt frågar Ann-Charlotte Jensen vad hon har att säga till dem som intervjuats av Publikt och som inte ansett att den fritextfrågan duger om man vill veta om medarbetarna har förtroende för sin högsta ledning.
– Jag tycker ju att svaren vi har fått visar många olika synpunkter. Jag håller inte med om att man inte kan uttrycka sina åsikter där.
Det fanns flera specifika frågor om närmaste cheferna i undersökningen. Om ni tycker att en fritextfråga är bästa sätt att få fram åsikter, varför gjorde ni inte detsamma när det gällde dem?
– Jag tror att det är lättare att svara på detaljfrågor om sin närmsta chef än om en ledning som man kanske inte jobbar med dagligdags.
I Publikt beklagade rektor Moira von Wright att det saknades frågor om högsta ledningen. Ni har alltså olika uppfattningar?
– Jag kan inte svara på om hon ville ha mer frågor om ledningen, det har jag inte diskuterat med henne. Däremot är vi eniga om att den här frågan finns och att det har kommit in svar på den.
STs lokala ordförande på Södertörns högskola, Sofie Edlund, är kritisk till personalchefens utspel på intranätet.
– En öppen fritextfråga är väl bra, men den kan inte ersätta riktade frågor om högsta ledningen.
Hon håller heller inte med om att detaljfrågor skulle vara mer lämpade för en chef som man arbetar nära.
– Om man samtidigt menar att fritextsvar ger större möjlighet att uttrycka sig, så borde man väl snarast ha använt det för en nära chef? Den ena frågetypen utesluter inte den andra, säger Sofie Edlund.
Arbetar du på Södertörns högskola och vill komma i kontakt med redaktionen med anledning av Publikts bevakning, kontakta eva.spira@publikt.se.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.