Protester mot regeringens sparkrav

LONDON2011-03-28

I Storbritannien ökar friktionen mellan fack och regering till följd av sparkrav och planerna på att reformera den offentliga sektorn. Efter helgens demonstration väntar strejkåtgärder.

Av:  Jon Pelling

– Det är fel att avskeda vår personal i en tid när arbetslösheten stiger, säger Sheila Banks, lokal representant för statstjänstemannafacket på Departementet för pension och arbete i Leeds.

Hon och kollegerna talade med ST Press strax före lördagens jättedemonstration mot regeringens besparingar. Sammanlagt uppges demonstrationen, anordnad av landsorganisationen TUC, ha samlat minst en kvarts miljon personer som marscherade tillsammans från Embankment till Hyde Park.

Trots att mindre utbrott av våldsamheter delvis överskuggade den fackliga framgången, sände manifestationen ett tydligt budskap till regeringen om att en opposition är på framväxt.

– Det här är en chans att visa hur starka känslorna är. De flesta håller med om att det krävs besparingar men den nuvarande regeringen utför dem både snabbare och djupare än nödvändigt, säger Sheila Banks.

Enligt henne var uppslutningen så stor att det inte gick att hitta fler bussar att chartra från Leeds.

På Sheila Banks myndighet har personalstyrkan bantats från 90 000 till 65 000 de senaste fem åren. Nu ska ytterligare drygt 15 000 personer bort. Lönerna frystes redan för flera år sedan. Sheila Banks kommer därför inte att drabbas av regeringens planer på frysta löner för offentliganställda.

– Alla som arbetar i offentlig sektor är nu oroliga för att förlora jobbet. Många som kommit hit i dag är anhöriga och vänner.

För PCS, de offentliganställdas fack, var lördagens demonstration inledningen på en ny våg av motstånd mot premiärminister David Camerons och hans regering. I början av maj ska facket rösta om strejkåtgärder som är planerade att infalla i juni. Sannolikt får man sällskap av lärarfacken NUT och UCU. Facken för anställda inom kommuner och i den offentliga sjukvården kommer eventuellt att följa efter senare.

– Det är nästan oundvikligt, säger Chris Baugh som är vice generalsekreterare i PCS.

De två huvudargumenten för att strejka är enligt honom personalnedskärningarna och den planerade pensionsreformen.

– Vi representerar huvudsakligen låginkomsttagare som inte alls har de guldkantade förmåner som regeringen påstår. Det här är i själva verket ideologiskt drivna reformer, inte regelrätta besparingar. Men allt fler börjar fråga sig vilken typ av samhälle vi vill se framöver, säger Chris Baugh.

Han medger att konflikten mellan PCS och de senaste regeringarna minskat utrymmet för konstruktiv dialog. I stället för genom reformer vill facket att pengarna ska samlas in i form av hårdare beskattning.

– Konflikten hindrar en rationell debatt om hur man skulle kunna organisera den offentliga sektorn bättre. Ingen av oss hävdar att den är perfekt i dag. Men den blir inte bättre av godtyckliga nedskärningar på mellan 25 till 40 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA