Protester mot arbetstider

POLISEN2008-09-08

Det är upprorsstämning inom polisen i landets storstäder. Ett nytt arbetstidsavtal som börjar gälla den 1 oktober kommer att innebära mer helgjobb och fler arbetspass.

I det nya kollektivavtalet fick Polisförbundet igenom en sänkning av pensionsåldern till 61 år. Priset var ett nytt arbetstidsavtal. När nu medlemmarna upptäcker hur de nya arbetstidsreglerna slår från 1 oktober har det blivit upprorsstämning mot det egna förbundet.

Avtalet innebär i Stockholm att många poliser får arbeta två à tre pass ytterligare per månad och dessutom att man får arbeta fyra helger av sex, mot varannan idag. Polisförbundets vice ordförande i Stockholm, Peter Frisell, har krävt att förbundets ordförande Jan Karlsen avgår.

– Detta är ett tvåfrontskrig, det förs både mot arbetsgivaren såväl som polisfackets ledning. Vi och Västra Götland och Malmö representerar över 40 procent av den svenska poliskåren och vi är emot avtalet, säger Peter Frisell till Svenska Dagbladet.

Jan Karlsen tycker att polismyndigheterna gör en alldeles för stelbent tolkning av det nya avtalet.

– Det är ett bra avtal, men arbetsgivaren förstör avtalets grunder. Det står i portalparagrafen att man ska ta hänsyn till verksamheten, arbetsmiljön och den enskilde individens behov. Det här har vi fört fram till Rikspolischefen, säger han till SvD.

Han har inga planer att avgå:

– Det är inte så att jag självsvåldigt sitter och bestämmer. 20 ombud av 22 gav mig och förbundsstyrelsen rekommendationen att teckna det här avtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Niclas (ej verifierad) tis, 09/09/2008 - 21:53
Märkligt att man, i ST-press, inte nämner att detta drabbar civilanställda (med 3-skift) inom polisen med lika mycket (eller mer).

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA