Annons:

Protest mot nya sjukförsäkringsregler

SJUKREGLER2009-12-02

Sju läkare och en kurator slår larm om omänskliga konsekvenser av de nya reglerna för sjukförsäkringen. Svårt cancersjuka kvinnor ställs utanför försäkringen och tvingas söka arbete.

Ulla Blom Goldman, Tommy Fornander, Reza Khoshnoud, Sara Margolin, Anna von Wachenfeldt, Monika König, Eleonor Uddbom och Aina Johnsson jobbar alla vid onkologen på Karolinska sjukhuset. I en debattartikel i Dagens Nyheter uppmanar de ansvariga politiker att snarast se över de nya reglerna för sjukförsäkringen. Enligt artikeln innebär Försäkringskassans tillämpning att svårt cancersjuka kvinnor förlorar sin sjukpenning och uppmanas att söka nytt jobb, även om de arbetar på deltid hos sin ordinarie arbetsgivare under pågående behandling:

”Vi anser inte att det är rimligt att patienter med en kronisk cancersjukdom – med på sikt dålig prognos – ska tvingas arbeta trots att de i stort sett för jämnan har svåra symtom som smärtor, trötthet, psykiska reaktioner samt biverkningar av behandlingen. I de fall där det finns en restarbetsförmåga anser vi att gällande regelverk försvårar återgången i arbete eftersom arbetsförmåga redan efter 180 dagars sjukskrivning prövas mot hela arbetsmarknaden. Detta gäller även patienter som har fått återfall (metastaser) trots att detta tillstånd med få undantag på sikt leder till döden”, skriver de.

I artikeln radar de upp exempel på patienter som av Försäkringskassan nekats fortsatt sjukskrivning. Det handlar inte om olycksfall i arbetet hos Försäkringskassan. Enligt artikeln stöter läkarna varje vecka på nya fall av svårt sjuka människor som blir nekade sjukpenning:

”Det tar ofta tid att återfå arbetsförmågan efter en omfattande cancerbehandling. Om en återgång i arbete över huvud taget ska vara realistisk för personer med en kronisk cancer, behöver arbetstiden långsamt trappas upp samtidigt som arbetsgivaren erbjuder ett aktivt stöd. I stället prövas arbetsförmågan mot ett tänkt arbete trots att ett sådant inte existerar i verkligheten!”

Konsekvenserna är absurda för de enskilda patienterna, även om Försäkringskassans handläggare så gott som undantagslöst gör sitt bästa för att inom gällande regelverk hjälpa patienterna att komma tillbaka till arbetsmarknaden, och när detta inte går, erhålla en berättigad sjukförsäkringsförmån skriver de:

”Vi föreslår därför att ansvariga politiker snarast ser över hur regelverket kan modifieras för att passa även de kroniskt cancersjuka patienter som beskrivs i denna artikel. Under tiden bör Försäkringskassan se över sina interna direktiv samt snarast påbörja en internutbildning med insatser från läkare, kuratorer och psykiatriker verksamma inom onkologin.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA