Annons:

Protest mot Norrtäljeanstalten tystas ner

KRIMVÅRD2008-02-25

Fyra anställda har kallats in till samtal med ledningen på Norrtäljeanstalten sedan de undertecknat en skrivelse tillsammans med intagna. I uppropet kritiseras förhållandena på anstalten.

Av:  Rita Rusanen

Uppropet som lämnades till fängelseledningen på Norrtäljeanstalten för fem veckor sedan undertecknades av 110 intagna och fyra vårdare. De anser att besparingar och ekonomiska effektiviseringar drabbar den vård som ska bedrivas. Stor personalomsättning skapar otrygghet för både intagna och personal.

I förra veckan kallades de fyra vårdarna som skrivit under uppropet till enskilda samtal med anstaltschefen Hans-Olof Larsson och kriminalvårdsinspektör Ingela Kvarnlöf.

Markus Lundqvist är den vårdare som är ansvarig för skrivelsen. Han blev inkallad sist.

– Vi fick höra att det var olämpligt uppträdande och att vi inte skulle göra gemensam sak med de intagna. I övrigt hade ledningen inga kommenterar till skrivelsen.

Anstaltschefen vill inte kommentera samtalen. På frågan om varför facket inte kopplades in svarar Hans-Olof Larsson att det inte har handlat om personalförhör utan ganska odramatiska samtal.

– Det handlar inte om att bestraffa de inblandade och jag kommer inte att vidta åtgärder.

Den lokala ledningsgruppen har även informerat inblandade intagna.

Hans-Olof Larsson håller till vissa delar med om vad som står i skrivelsen och hänvisar till att besparingar och nedskärningar har lett till otillräckliga resurser på personalsidan.

– Hela 2000-talet har handlat om effektivisering. Personalen har hårda scheman med tjänst varannan helg. Jag skulle vilja se fler vårdare, men vi har inga ekonomiska resurser. När det gäller behandlingsinsatser är vi däremot väl tillgodosedda.

Markus Lundqvist anser däremot att det har skett ett systemskifte.

– Det är säkerheten som prioriteras på anstalten. Min förhoppning är att kriminalvården börjar bedriva kriminalvård igen. Men än så länge har det inte hänt någonting, säger Markus Lundqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA