Privatanställda drar ifrån

LÖNER2003-12-16

De som arbetar i stat och kommun tjänar i dag 16 procent mindre än privatanställda med motsvarande utbildning och erfarenhet. Samtidigt ökar lönegapet mellan kvinnor och män i den offentliga sektorn.

De offentliganställdas löner har legat under de privatanställdas ända sedan 1960-talet, men det är under de två senaste årtiondena som skillnaden blivit dramatisk. 1968 var gapet bara 1,8 procent, 1981 var det 5,2 procent. Då har hänsyn tagits till utbildningsnivå och yrkeserfarenhet – offentliganställda har i genomsnitt högre utbildning.
Skillnaderna i löneutveckling redovisas i en forskarrapport till Kommittén för välfärdsbokslut.

Mest extrem är utvecklingen på de bäst betalda posterna i det offentliga. Mellan 1968 och 1991 höjde de högst betalda tio procenten i det privata näringslivet sina reallöner med 18 procent, samtidigt som motsvarande grupp inom det offentliga förlorade 17 procent av reallönen.
Under 90-talet har dock även denna grupp i offentlig sektor fått höjda reallöner.

Eftersom den offentliga sektorn är kvinnodominerad har eftersläpningen främst drabbat dem. Men det räcker inte som förklaring till att kvinnornas lön som andel av männens i genomsnitt sjunkit mellan 1991 och 2000, konstaterar författarna Carl le Grand, Ryszard Szulkin och Michael Tåhlin.
I själva verket är det just inom den offentliga världen som kvinnorna tappar mark i förhållande till männen. Här har kvinnornas lön som andel av männens minskat från 88,8 till 87,4 procent det senaste årtiondet. På den privata arbetsmarknaden har kvinnornas löneandel ökat från 84,4 till 86 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA