Pressfriheten i Sverige inte i topp

MEDIA2006-10-24

Fem västeuropeiska länder toppar listan över var pressfriheten är starkast. Sverige delar fjortondeplats med Belgien. I botten på listan återfinns Nordkorea, Turkmenistan och Eritrea.

Organisationen Reportrar utan gränser gör årligen en sammanställning över var i världen pressfriheten är starkast, och var den hotas mest. I årets sammanställning tappar Sverige två placeringar, från tolfte till fjortonde plats. En förklaring är UDs roll i samband med stängningen av Sverigedemokraternas webbplats.

Listan toppas av Finland, Island, Irland och Nederländerna. EU-länderna hör till de länder där pressfriheten är störst. Men också mindre utvecklade länder tar sig närmare de västliga demokratierna. Bolivia parkerar på sextonde plats tillsammans med Kanada och Österrike, medan Tyskland delar sin 23:e plats med Benin och Jamaica.

USA har tappat nio placeringar sedan förra året, främst beroende på att Bush-administrationen valt att misstänkliggöra varje journalist som ifrågasätter ”kriget mot terrorismen”.

Danmark föll från en delad första plats förra året till nittonde, beroende på hot mot upphovsmännen till Muhammed-karikatyrerna som publicerades 2005.

Index över pressfriheten

25 i topp



1.
Finland

Island

Irland

Nederländerna


5.
Tjeckien


6.
Estland


Norge


8.
Slovakien


Schweiz


10.
Ungern


Lettland


Portugal


Slovenien


14.
Belgien


Sverige


16.
Österrike


Bolivia


Kanada


19.
Bosnien-Herzegovina


Danmark


Nya Zeeland


Trinidad-Tobago


23.
Benin


Tyskland


Jamaica



10 i botten


159 Nepal


160 Etiopien


161 Saudiarabien


162 Iran


163 Kina


164 Burma


165 Kuba


166 Eritrea


167 Turkmenistan


168 Nordkorea


Listan sammanställs av Reportrar utan gränser genom en enkät med 50 frågor riktad till organisationer och samarbetspartners runt om i världen. 168 länder finns med på listan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA