Praktik och utbildning mot utslagning

TCO2009-10-27

Hög jobbsökaraktivitet, fortsatt arbetsmarknadsutbildning och fler praktikplatser är arbetsmarknadspolitiska åtgärder som bör prioriteras, anser TCO i en rapport.

Jobbkrisen i Sverige tilltar, i form av ökad utslagning och högre arbetslöshet. Då är det viktigare än någonsin att få ut människor i arbete igen, menar TCO i en färsk rapport om sysselsättningen. Misslyckas detta kommer ett stort antal av de arbetslösa att bli permanent utslagna.

Arbetsmarknadsekonomen Åsa Sohlman har på TCOs uppdrag granskat effekterna av olika arbetsmarknadsåtgärder de senaste åren. Rapporten visar att det skapas många nya jobb också i lågkonjunktur. Därför är det viktigt att arbetssökande som har god chans att få jobb är aktiva. Men jobbsökaraktiviteter och coachningsinsatser är mindre effektiva än annars, och de jobbsökaraktiviteter som regeringen satsar hårt på fungerar sannolikt bättre i goda tider.

Arbetsmarknadsutbildning är ett viktigt instrument som bör prioriteras. Insatserna bör tidigt i lågkonjunkturen inriktas mot längre utbildningar. När arbetsmarknaden börjar återhämta sig passar det bättre med kortare, skräddarsydda arbetsmarknadsutbildningar.

Praktikplatser är ett bra instrument för ungdomar. Många unga skulle också behöva längre utbildningssatsningar för att bli anställningsbara i högre grad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA