»Posten går bra - det ska synas på lönen«
Postens goda ekonomi bör avspeglas i löneutrymmet. Det anser ST-avdelningen som nu löneförhandlar direkt med arbetsgivaren.
Vid tidigare avtalsförhandlingar har ST först deltagit i förhandlingarna om ett branschavtal med arbetsgivarorganisationen Almega. Därefter har man förhandlat med Posten. Den här gången gör man tvärtom och börjar med Posten.
–Vi har varit bakbundna av branschavtalet som är ett paraplyavtal för flera områden, förklarar STs avdelningsordförande Kjell Strömbäck.
Viktiga frågor i årets avtalsrörelse gäller tryggheten – vad som händer vid övertalighet och hur man hjälper uppsagda medlemmar, säger Kjell Öström, förhandlingsledare för ST inom Posten.
Löneutrymme viktigast
–Huvudfrågan är att vi får ett rejält löneutrymme. Posten går väldigt bra, vilket ska återspeglas i löneutrymmet, menar han.
Dessutom vill ST ha en minsta garanterad löneökning, att ob-tillägget räknas upp, övertidstaket sänks och att de lokala parterna kommer tillrätta med den dolda övertiden.
Organisation ska inte avgöra
ST och Seko förhandlar tillsammans. Ett av de gemensamma kraven är att det är arbetsuppgifterna, inte den fackliga organisationstillhörigheten, som ska vara avgörande för lönesättningen. Saco har i dag ett sifferlöst avtal med fri lönesättning.
–Vi håller på att förhandla fram en ny lönemodell, som vi tror är bra för våra medlemmar. Samtidigt är det viktigt för oss att vi får behålla det materiella värdet i nuvarande kollektivavtal, förklarar Kjell Öström.
Bland kraven märks också en särskild låglönesatsning till kvinnodominerade yrkesgrupper.
ST har cirka 4 000 medlemmar inom Posten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.