Posten backar om utförsäljning

”HAR LYSSNAT”2003-12-02

Pressen på Postens ledning blev för stor. Beslutet att sälja ut Löneservice och Ekonomisupport med cirka 500 anställda har tagits tillbaka.

Kjell Strömbäck är just nu en tämligen nöjd ordförande för ST-Post. Han har fått motta uppmuntrande tillrop av sina medlemmar, sedan det står klart att Posten inte ska lägga vissa enheter på entreprenad.

– Vi har fått igenom vårt viktigaste krav genom att använda oss av lobbyverksamhet, och artiklar i media – Statstjänstemannen och TV. Vissa enheter har skrivit till Postens chef Lennart Grabe och krävt att få vara kvar. Det tryck som på så sätt skapats har nog bidragit till att ledningen ändrat sig.

Givetvis har man lyssnat på och vägt in personalens reaktioner, säger Mats Engstrand, ansvarig för Postens Sparprogram. Men han betonar främst att marknaden inte är mogen för en utförsäljning av det här slaget.

– Vår utvärdering visar att det inte finns någon tillräckligt stor aktör att sälja till, framhåller han.

Postens beslut betyder att ungefär 400 anställda på Löneservice och Ekonomisupport blir kvar inom Posten och kan ta del av de trygghetssystem som finns i samband med personalminskningar. Däremot riskerar de som arbetar inom IT-driften fortfarande att säljas ut.

– Posten ska effektivisera och sänka kostnaderna med en miljard kronor från och med 2005. Det betyder att löne- och ekonomiadministrationen centraliseras till färre orter, tror Mats Engstrand.

Posten beräknar att totalt 1 500 administratörer ska bort. Vilka tjänster det blir frågan om är ännu oklart, men det rör sig om alla typer av administratörer.

I korthet

Posten ska sänka kostnaderna med 1 miljard kronor fram till 2005. Därför ska cirka 1 500 administratörer bort. De betyder troligen också att verksamhet inom löne- och ekonomiadministration centraliseras till färre orter i landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA