Positivt till resurser efter attraktion
Saco och TCO går på samma linje som ST i sina remissvar på Resursutredningen. De lärosäten som lockar flest studenter ska också få mest resurser.
Däremot avvisar TCO tanken att de höjda bidragen ska finansieras med en minskning av antalet studenter. TCO hänvisar till ”den demografiska utvecklingen framöver och arbetsmarknadens allt högre krav på sina anställdas utbildningsnivå”. Det kommer att behövas fler högskoleplatser, inte färre, heter det i yttrandet.
Vidare tror organisationen att utredningens förslag om en mer förutsättningslös utredning av studieavgifter för alla studenter kommer att skärpa den sociala snedrekryteringen till högskolan.
Fördelningen av de så kallade tilläggsersättningarna oroar ST, som varnar för ett stelt och fastfruset system, där nya utbildningar inte kan få pengar utöver grundbidragen. Bakgrunden är den föreslagna ordningen för tilläggsersättningar, där fördelningen ska ske över ganska lång tid till olika utbildningar på olika lärosäten.
Saco är delvis inne på samma linje som ST: ”Flera av Sacos medlemsförbund har framfört farhågor för små och unga ämnen med det nya resurssystemet. Det finns risk för att ämnen som inte direkt stärker ett lärosäte bortprioriteras. Det är därför viktigt att man på nationell nivå garanterar även små ämnen tillräckligt stora utbildnings- och forskningsmiljöer.”
Högskoleverket välkomnar en höjning av grundbidraget till 50 000 kronor per helårsstudent, men vill ha kvar incitament för prestation och genomströmning. Verket argumenterar även för att alla lärosäten ska få använda beteckningen universitet. Dagens ordning med högskolor och universitet är hämmande för högskolorna i den internationella konkurrensen, anser myndigheten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.