Politisk uppfattning påverkar ohälsotal

F-KASSAN2007-11-27

Handläggarnas egna politiska värderingar slår igenom i beslut från Försäkringskassan. Ohälsotalet är högre i län där vänstersympatier dominerar bland tjänstemännen.

Det är slutsatsen i ett pågående forskningsarbete vid Göteborgs universitet. Statsvetaren Helena Stensöta undersöker genom enkäter och djupintervjuer organisationskulturen inom Försäkringskassan. Syftet är att se om det finns faktorer som påverkar beslut om exempelvis sjukskrivningar.

»Vänster-län« har högre ohälsa

De som besvarade enkäten fick placera in sig själva på en politisk vänster-högerskala. Det framgick att län där många handläggare placerar sig till vänster har högre ohälsotal än andra län. Där är man alltså mer benägen att godkänna sjukskrivningar och förtidspensioneringar. I statistiken har man tagit hänsyn till flera andra faktorer som kan påverka ohälsotalet, som ålder, andel utrikes födda, andel högskoleutbildade,
arbetslöshet och hur många som arbetar i privat respektive statlig sektor.

–Skillnaderna är så tydliga att det inte kan bero på slumpen, säger Helena Stensöta.

Utrymme för bedömning

Tjänstemännens beslut är inte helt styrda av regler, utan det finns ett visst handlingsutrymme, konstaterar hon. De kan inte påverka ersättningens storlek eller om en person är berättigad till ersättning, men beslut om exempelvis rehabilitering och praktik är bedömningsfrågor.

–Man kan tänka sig att en generös attityd till sjukpenning och andra bidrag slår igenom bland dem som står till vänster, medan de som placerar sig på den politiska högersidan oftare har attityden att man ska komma tillbaka till arbetet så fort som möjligt, säger Helena Stensöta.

Men orsakssambanden är osäkra.

–Det skulle också kunna vara så att man blir mer vänsterorienterad av att arbeta i områden med höga ohälsotal.

Undersökningen visar även att län där många handläggare är »omsorgsorienterade« har högre ohälsotal. I det begreppet ligger att handläggarna fäster vikt vid vad de försäkrade säger, utnyttjar sitt handlingsutrymme, kommunicerar muntligt och känner stort förtroende för de försäkrade.

Avvikande län

Resultaten från Jönköpings och Jämtlands län avviker dock. Jönköping har låga ohälsotal trots att man är omsorgsorienterad.

–Min tolkning är att man kan vara omsorgsorienterad på olika sätt, kommenterar Helena Stensöta. Man kan vara det så att den försäkrade känner sig sedd och förstådd och mobili

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA