Annons:

Politiker vill hyra fängelseplatser utomlands

KRIMINALVÅRDEN2019-08-27

Nu vill flera av riksdagspartierna hyra utländska fängelseplatser för svenska brottslingar, rapporterar Ekot. Syftet skulle vara att komma till rätta med Kriminalvårdens akuta platsbrist.

Bristen på platser på de svenska anstalterna är akut. Beläggningen i landets fängelser är i augusti enligt Kriminalvården nästan uppe i 100 procent. En lösning som nu prövas är att förlägga två intagna i bostadsrum avsedda för en. Flera riksdagspartier anser att man ska pröva att hyra fängelseplatser i andra länder, en metod som tidigare har prövats i Norge.

”Jag tycker att man måste överväga detta under en kortare period, tills vi har byggt ifatt med nya, moderna svenska anstaltsplatser. Där är planen ambitiös och omfattande, men det kommer att ta tid”, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till Ekot.

Sedan tidigare har Sverigedemokraterna föreslagit att anstaltsplatser hyrs i andra EU-länder. Förutom Liberalerna står också Kristdemokraterna bakom förslaget.

”Vi är positiva till att vända på alla stenar som finns. Sedan tror inte jag att det här är den enskilda lösning som löser hela problemet med platsbristen. Vi ser ju att det saknas 1 000 platser på anstalter och i häkten. Här har inte regeringen en tillräckligt bra plan”, säger KDs rättspolitiske talesperson Andreas Carlson till Ekot.

Men justitieminister Morgan Johansson, S, är skeptisk till idén. Han säger till Ekot att Norge fick betala närmare en miljard kronor för att hyra 240 fängelseplatser i Nederländerna. Regeringens ambition är i stället att fler utländska intagna ska avtjäna straffen i sina hemländer.

”Då är det ju hemländerna som betalar, inte Sverige”, säger Morgan Johansson till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA