Polisen i fem EU-länder bildar gemensam styrka

SÄKERHET2004-09-22

Fem av EUs medlemsstater ska upprätta en gemensam paramilitär polisstyrka. Det meddelar den brittiska människorättsorganisationen Statewatch.

Av:  Eva Spira

Det är Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal och Spanien som ska bilda polisstyrkan som ska få militär status. Beslutet togs den 17 september av de fem ländernas försvarsministrar, berättar Statewatch.

800 personer från de fem ländernas paramilitära polis (Gendarmerie National i Frankrike, Arma dei Carabinieri i Italien, Koninklijke Marechaussée i Holland, Guarda Nacional Republicana i Portugal och Guardia Civil i Spanien) ska ingå i styrkan.

Den ska vara stationerad i respektive medlemsland, men vara tillgänglig för fredsbevarande uppdrag och krishantering utanför EUs gränser. Den ska också kunna arbeta åt FN eller Nato. I samtliga fall ska det ske på EUs uppdrag.

Polisstyrkan ska ha sitt huvudkvarter i den italienska staden Vicenza och blir operativ från och med nästa år. Namnet blir European, Gendarmerie Force, EGF.

Dess uppgift ska vara att upprätthålla den allmänna ordningen och säkerheten i lägen när den lokala polisen inte klarar uppgiften ensam.

Men EGF ska också kunna användas i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Samarbetet är öppet även för andra medlemsstater i EU.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA