Polisen föreslås få mer underrättelser

POLISEN2018-09-05

En statlig utredning föreslår att Säpo och polisens Nationella operativa avdelning, Noa, ska få mer information från Försvarets radioanstalts signalspaning.

I en departementspromemoria föreslår regeringen att Säkerhetspolisen, Säpo, och polisens Nationella operativa avdelning, Noa, ska få mer information från Försvarets radioanstalts, FRAs, signalspaning.

Enligt dagens regelverk får polisen inte längre information från FRAs signalspaning om det inleds en förundersökning. Huvudskälet är att undvika att försvarsunderrättelseverksamhet blandas samman med brottsutredande verksamhet. Enligt regeringens utredare Mikael Forsgren kan den begränsningen ge allvarliga konsekvenser för polisens förmåga att identifiera och motverka hot mot Sveriges säkerhet.

”Det är viktigt att tillgången till denna typ av uppgifter förbättras. Samtidigt måste en ny ordning utformas så att den har allmänhetens förtroende och innehåller ett skydd mot en felaktig regeltillämpning. Det har varit viktigt att hitta en bra balans mellan å ena sidan samhällets skyddsbehov och å andra sidan kraven på rättssäkerhet och integritet”, kommenterar Mikael Forsgren i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär en ny lag som ger polisen rätt att ta emot uppgifter från signalspaning även efter det att en förundersökning har inletts. Samtidigt förbjuder lagen att uppgifterna används för att utreda brott. Det ska hindra risken för sammanblandning och uppgifterna kan fortsätta att rapporteras till polisen även om det pågår en förundersökning. Uppgifterna kan då användas i polisens underrättelseverksamhet, till exempel i syfte att förhindra brottslig verksamhet.

”Utredningen har sin bakgrund i den överenskommelse om åtgärder mot terrorism som regeringspartierna ingick med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna i juni 2017. Det är viktigt att polisen så snart som möjligt får tillgång till dessa uppgifter. Min förhoppning är att det ska finnas en ny reglering på plats nästa sommar”, kommenterar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, S.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA