Polischef agerade i strid med repressalieförbudet
När en polisanställd kvinna skrev en debattartikel om myndighetens etik och moral kallade chefen henne till ett ”medvetandegörande samtal”. Så får man inte göra, konstaterar Polisens rättsavdelning i en inlaga till Justitieombudsmannen, JO.
Inlagan från Polisens rättsavdelning till JO rör Polismyndighetens hantering av en medarbetare som skrivit en debattartikel med kritik mot chefers hantering av beslut, som i januari i år publicerades i Polistidningen. Bara dagar efter att artikeln publicerades kallades kvinnan till ett så kallat medvetandegörande samtal med chefen för lokalpolisområdet. Chefen förklarade där att ett sådant samtal är en form av korrigerande samtal, steget före erinran.
Vid mötet togs flera punkter upp, och en av dessa var debattartikeln. Enligt chefen var flera av uppgifterna felaktiga och artikeln hade lett till att medarbetare känt sig kränkta.
Vid mötet deltog även en facklig företrädare för Polisförbundet, som vid flera tillfällen påpekade att sammanhanget var fel för en diskussion om artikeln.
Det håller Polisens rättsavdelning med om, efter att ha granskat ärendet med anledning av en JO-anmälan. Den anställda kvinnan kan svårligen ha uppfattat situationen på något annat sätt än att arbetsgivaren kritiserade henne för att hon skrivit artikeln, skriver rättsavdelningen i svaret till JO.
Arbetsgivaren har visserligen rätt att bemöta kritiska synpunkter, men det är i strid med repressalieförbudet att göra det i ett ”medvetandegörande samtal”, konstaterar Polisens rättsavdelning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.