Plats för fler studenter

HÖGSKOLAN2009-03-12

Lärosätena utnyttjar inte sina anslag fullt ut. Bara tio högskolor har tillräckligt många studenter för att utnyttja hela det ekonomiska utrymme som finns, visar Högskoleverket.

Det antas för få studenter för att högskolorna ska kunna utnyttja hela det belopp som finns avsatt. Av det maximala beloppet på 19 miljarder kronor användes 17,8 miljarder under 2008, enligt en rapport från Högskoleverket. Det finns alltså plats för fler studenter.

Under 2008 ökade antalet helårsstudenter med drygt tusen personer. Därmed vände en flerårig trend av minskande studentkullar. Men trots att antalet studenter ökade till 277 500 utnyttjade universitet och högskolor inte hela det anslag som fanns tillgängligt. Bara tio lärosäten fick ut hela takbeloppet. Enligt Högskoleverket finns det alltså kapacitet att ta emot fler studenter i år.

– Jag tror att den ökning av antalet studenter som vi ser nu bara är en början. I december förra året hade mer än 95 000 personer drabbats av varsel och över 200 000 personer är arbetslösa i dag; många av dem kommer att välja studier, säger universitetskansler Anders Flodström i ett pressmeddelande.

Högskolor får ökade ramar

De högskolor som antagit tillräckligt många studenter för att utnyttja hela sin tillgängliga ram under 2008 var Chalmers tekniska högskola, Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Jönköping, Högskolan i Borås, Högskolan på Gotland, Högskolan i Halmstad samt flertalet av de konstnärliga högskolorna.

Regeringen har beslutat att omfördela anslag så att Göteborgs universitet, Chalmers, Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Jönköping, Högskolan i Borås samt Högskolan i Halmstad ändå får möjlighet att öka antalet studenter nästa läsår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA