Pensionsavgifter orsakar budgetkaos
De statliga myndigheterna förlorar 2,5 miljarder kronor i år på grund av nedgången på börsen. Orsaken är systemet för pensionsinbetalningar, som en utredare nu vill ändra på.
Statliga arbetsgivare betalar i dag in pensionsavgifter utifrån historisk statistik över de anställda. Avgiften är därför preliminär, och den slutliga avräkningen i april året efter inbetalningarna kan bli en kalldusch för myndigheterna.
– Generellt betalar man in för lite, säger utredaren Alf Nilsson, överdirektör på Riksskatteverket. De historiska uppgifterna tar inte hänsyn till löneutveckling och åldersutveckling. I år har det varit ytterligare accentuerat, och en del får en våldsam tilläggsräkning.
En sådan obehaglig överraskning drabbade i år bland andra polisen, vars underskott ökar då man måste betala in ytterligare 280 miljoner kronor i pensionsavgifter. Flera polismyndigheter förhandlar nu om uppsägningar av personal.
Alf Nilssons förslag är att premierna i stället ska beräknas varje månad utifrån aktuella uppgifter. Då blir inbetalningen korrekt och man behöver inte avstämma i efterhand.
Alf Nilsson vill också slopa det speciella systemet där staten i teorin placerar sin pensionsskuld i en försäkringsrörelse. Skulden följer därmed börsens upp- och nedgångar. På grund av den tidigare ihållande nedgången på aktiemarknaden har tidigare premierabatter på 2,5 miljarder kronor tagits bort.
Utredningen föreslår att avkastningen i den tänkta försäkringsrörelsen i stället beräknas enligt en långsiktig ränta.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.