Pensionär med låg inkomst sackar efter
Pensionärerna med de lägsta inkomsterna hänger inte med i välståndsutvecklingen, visar en rapport från Pensionsmyndigheten. Många har halkat efter den övriga befolkningen med närmare 2 000 kronor i månaden de senaste tolv åren.
Pensionsmyndigheten har undersökt hur stor andel av pensionärerna som har inkomster som är lägre än 60 procent av medianinkomsten bland svenskarna. Under den gränsen definieras inkomsten som relativ låg ekonomisk standard. Relativ är den eftersom gränsen flyttas i takt med att medianinkomsten ändras.
Förra året var det omkring 245 000 personer eller tolv procent av pensionärerna som hade låg ekonomisk standard med det måttet – flertalet var kvinnor. Sverige har en större andel pensionärer i den gruppen jämfört med övriga Norden, och ligger på genomsnittet i EU.
En huvudorsak till att så pass många svenskar hamnar under gränsen är att de har en förmögenhet, exempelvis ett fritidshus, och därför inte får bostadstillägg.
Siffrorna för 2017 innebär ingen tydlig förändring mot tidigare år. Däremot syns en förändring i den relativa standarden bland låginkomstpensionärerna som får garantipension och fullt bostadstillägg. År 2006 låg grundskyddet närmare 2 200 kronor över gränsen för relativ låg ekonomisk standard. År 2017 hade avståndet till gränsen krympt till 133 kronor.
Det innebär inte att de som får grundskyddet blir fattigare i absoluta mått, men de blir fattigare i relation till resten av befolkningen. När det gäller absolut fattigdom, motsvarande nivån för försörjningsstöd, är andelen minskande och ligger i dag på 1-2 procent. Inom EU har Sverige den lägsta andelen pensionärer som inte klarar utgifter för sådant som telefon, teve, tvättmaskin och bil.
Fotnot: Medianinkomst är den inkomst som ligger i mitten – hälften har högre inkomst och hälften har lägre.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.