Pär Nuder vill öka regeringens makt

NYHET2004-09-02

De svenska ämbetsverken har blivit alltför självständiga och den statliga styrningen måste förbättras, skriver samordningsminister Pär Nuder i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

Pär Nuder knyter an till Ansvarskommitténs arbete att se över den svenska offentliga samhällsorganisationen. En av dess uppgifter är att studera statens roll och uppgifter.

Han påpekar, som ansvarigt statsråd, att ämbetsverken har utvecklat en självständighet som enligt många bedömare går långt utöver vad grundlagsfäderna tänkte sig när de under 1960-talet diskuterade en revision av grundlagens regeringsform.

– Jag delar uppfattningen att olika regeringar under de senaste decennierna alltför litet styrt riket genom sina myndigheter, skriver Pär Nuder i debattartikeln. Han menar att regeringen har en grundlagsenlig rättighet – och skyldighet – att styra genom förvaltningsmyndigheterna och att det medvetet blandas ihop med att regeringen skulle försöka påverka myndighetsutövning i enskilda ärenden.

Budgetprocessen, speciallagar, instruktioner, regleringsbrev och mål- och resultatdialoger i all ära, anser samordningsministern, men han ställer sig frågan om regeringen har erforderliga verktyg för att styra eller om regeringen inte i tillräcklig utsträckning använder dessa instrument.

Pär Nuder skriver att han för egen del är övertygad om att förutsättningarna för den statliga styrningen måste förbättras, med direkt adress till Ansvarskommittén.

– Ytterst handlar det om att den politik som medborgarna har gett uttryck för i allmänna val också ska kunna få genomslag i verkligheten, understryker han.

Samordningsminister <br> Pär Nuder
<br>
Foto: Pawel Flato
Samordningsminister <br> Pär Nuder <br> Foto: Pawel Flato

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA