På SKI används metoden redan
På Statens kärnkraftsinspektion,SKI, används redan modellen med anonyma jobbansökningar. Rekryterande chef ser inte den sökandes namn, bostadsort och ålder.
– Det är en aktiv åtgärd så att man inte påverkas av om den sökande är kvinna eller man, eller har utländsk bakgrund, säger Helena Nordin, personalhandläggare på Statens kärnkraftsinspektion, SKI.
Meritsammanställningar har avidentifierats sedan år 2000. Ansökningshandlingar skickas in på vanligt sätt. Därefter gör SKI en avidentifierad meritsammanställning med utbildning och yrkeserfarenheter. Utifrån den gör rekryterande chef ett urval. Först därefter avslöjas personerna bakom meriterna och kallas till intervju.
Av de anställda på SKI har 14 procent utländsk bakgrund, andelen i befolkningen är drygt 17 procent. Av dem som arbetar på SKI är 42 procent kvinnor, men bara 20 procent av de tekniska handläggarna är kvinnor.
Risk man slår sig till ro
Avidentifieringen av ansökningshandlingar har inte förändrat rekryteringen märkbart, anser Helena Nordin.
En risk hon ser med tillvägagångssättet är att organisationen slår sig till ro.
– Som statlig myndighet måste vi föregå med gott exempel. Vi har funderat på att arbeta tydligare i organisationen med mångfald och öka antalet kvinnor bland de tekniska handläggarna.
”Ger en klar bild”
Facket har inte haft några synpunkter på att meritsammanställningarna anonymiserats.
– Vi har inte diskuterat det i styrelsen, men kommer att ta upp det på ett kommande möte. Personligen tycker jag att det är bra, det ger en klar bild av alla sökande. Då blir det meriterna som avgör istället för namn, säger Annica Emtegård, ordförande för ST inom SKI.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.