Övervakning blir fråga i tyska valet
Tyska facket Verdi uppmanar sina två miljoner medlemmar att rösta för ett regimskifte i förbundsdagsvalet 22 september. Facket vill införa lagstadgade minimilöner – och stoppa förbundskansler Angela Merkels planer på ökad övervakning av anställda.
All övervakning av tyska anställda ska bli tillåten, om arbetsgivarna öppet informerar om den eller tar upp den i anställningskontrakten. Det är innebörden av ett förslag från regeringskoalitionen, som består av Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU och det liberala FDP.
I praktiken handlar det om full kontroll över alla tjänstesamtal och all e-postkorrespondens, men också regelrätt eller tillfällig kameraövervakning. Däremot ska inga arbetsgivare få övervaka sin personal i hemlighet, inte ens vid misstanke om oegentligheter. Därför kallar regeringen förslaget för »Dataskydd på arbetsplatserna«.
– Det här känns som skojeri, säger tyska landsorganisationen DGBs ordförande Michael Sommer i ett uttalande. Vilken anställd vet egentligen när kamerorna är på eller av?
Kritiken har lett till att regeringen tillfälligt lagt förslaget på is, troligen med förhoppningen att frågan inte ska kunna utnyttjas mot Angela Merkels kristdemokratiska parti i valrörelsen. Men om regeringskoalitionen vinner valet väntas lagen drivas igenom senare i höst.
Fackförbundet Verdis ledning uppmanar därför sina medlemmar att noga tänka över vilket parti de röstar på.
– Om socialdemokraterna vinner valet så blir det ingen lag om övervakning på jobbet, utlovar SPDs kanslerkandidat Peer Steinbrück, med adress till facket.
Övervakningen är långtifrån den enda fråga som Verdi och DGB driver inför valet 22 september. Hit hör även rätten till en lagstadgad minimilön motsvarande cirka 80 kronor i timmen. Andra valfrågor är hårdare beskattning av höginkomsttagare och ökad satsning på vård samt utbildning i offentlig regi. Verdis kravkatalog går under namnet »politikväxling för ökad rättvisa«.
Förbundet ställer sig inte officiellt bakom något parti, men med sina politiska krav hamnar man nära de tre oppositionspartierna i förbundsdagen – Socialdemokraterna SPD, De Gröna och vänsterpartiet Die Linke.
För att sätta tryck bakom sina krav genomförde Verdi nyligen en stor demonstration ihop med andra DGB-förbund i Hannover. Men facken genomför också mindre och udda aktioner. I delstaten Nordrhein-Westfalen låter Verdi sätta upp postitlappar med valbudskap på olika myndigheters toaletter – eller peta in dem i toapappersrullarna.
– Det funkar utmärkt för att få i gång en debatt om våra krav. Dessutom är det en kul grej, som väcker skratt, säger Uwe Reepen hos Verdi i Nordrhein-Westfalen.

Valet i Tyskland
Den 22 september går Tyskland till val. Nuvarande förbundskanslern Angela Merkel och hennes koalition av kristdemokrater och liberaler utmanas av socialdemokratiska SPD och dess kanslerskandidat Peer Steinbrück. Han backas i princip upp av tyska landsorganisationen DGB, där även STs tyska motsvarighet Verdi ingår. Tillsammans har förbunden över sex miljoner medlemmar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.