Övertalighet vid 21 högskolor
Fler än hälften av landets universitet och högskolor har haft övertalighetsförhandlingar det senaste året. Det visar den enkät som ST Press genomfört bland fackliga företrädare inom STs högskoleavdelning.
Söktrycket minskar på landets universitet och högskolor. Många lärosäten tvingas rätta mun efter matsäck och dra ner på undervisningsresurser och program. 21 av dem har det senaste året haft övertalighetsförhandlingar, enligt en enkät som ST Press gjort bland lokala fackliga företrädare för STs avdelning inom universitets- och högskoleområdet.
Enligt en uppskattning från berörda lärosäten har cirka 300 tjänster varit föremål för förhandling. Många förhandlingar pågår fortfarande, vilket gör det svårt att slå fast antalet faktiska uppsägningar. På många håll har man också lyckats lösa övertaligheten genom omplacering eller avtalspension.
Problem med administration
Högskolan på Gotland ville i fjol säga upp 15 personer ur den administrativa personalen för att höja kompetensnivån genom nyanställningar. Fem omplacerades, bland annat STs sektionsordförande Marie Engegard. Fyra återanställdes i ett senare skede.
Men omorganisationen ledde till att högskolan tvingades ta hjälp från Kammarkollegiet för att klara administrationen, som på sina håll fortfarande har stora problem. Det i sin tur slår också hårt mot lärarna som fått en betydligt högre arbetsbelastning, menar Marie Engegard.
– Vi håller på med brandkårsutryckningar i en organisation som långt ifrån har satt sig eller känns trygg för medarbetarna. Det har inte skett någon uppföljning av hur vi egentligen mår efter det här. Sjukskrivningen är hög. Mångas självkänsla har fått sig en riktig törn.
Tappar studenter
På Luleå tekniska universitet har man det senaste året haft flera omgångar av övertalighetsförhandlingar. Ett 20-tal personer har sagts upp, förhandlingar om omplacering pågår för ytterligare fyra. Problemet är medelsbrist eftersom grundutbildningarna tappar studenter. Administrationen har redan bantats tidigare, nu är det huvudsakligen lärare som berörs. Men när kärnverksamheten krymper kan det även få effekter för stödfunktionerna i en andra våg, menar STs sektionsordförande i Luleå Lars Frisk.
– Man har sagt att den administrativa överbyggnaden också måste krympa. Det blir de facto en organisationsförändring. Det beror jättemycket på hur det ser ut med studenter, och det vet vi inte förrän de är här och börjar registrera sig i månadsskiftet
augusti–september.
Enkätsvaren visar att det minskade antalet studenter leder till omorganisationer och rationaliseringar. I en del fall sägs övertaligheten vara en konsekvens av orealistiska prognoser eller år av dåligt skött ekonomi. Behovet av kompetensväxling och låg uppräkning av statliga anslag har också angivits som skäl, liksom att andelen osäkra externa forskningsmedel har vuxit.
Övertalighet
Här har det varit övertalighetsförhandlingar det senaste året:
Chalmers tekniska högskola
Göteborgs universitet
Högskolan i Gävle
Högskolan i Halmstad
Högskolan i Kalmar
Högskolan i Skövde
Högskolan Dalarna
Högskolan Kristianstad
Högskolan på Gotland
Karlstads universitet
Karolinska institutet
Kungliga tekniska högskolan, KTH
Linköpings universitet
Luleå tekniska universitet
Lunds universitet
Malmö högskola
Mittuniversitetet
Mälardalens högskola
Stockholms universitet
Umeå universitet
Uppsala universitet
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.