Överklaganden hindrar tillsyn

HÖGSKOLAN2008-09-24

Högskoleverkets jurister hinner inte med sin ordinarie tillsyn därför att allt fler studenter klagar på antagningsbesluten. Överklagandena har mer än fördubblats i år.

Det är främst utländska studenter som blockerar Högskoleverkets tillsyn, skriver Dagens Nyheter. Studenterna klagar över att de inte kommit in på sin sökta mastersutbildning. Antalet ärenden vid högskolornas överklagningsnämnd har ökat från 1 500 under hela fjolåret till 3 300 hittills i år.

– Det har varit ett väldigt hårt tryck sedan mitten av juni, säger Eva Westberg, chef för Högskoleverkets juridiska avdelning, till DN.

Många utländska studenter som söker till de internationella magister- och masterprogrammen får besked om att de saknar behörighet. Men de nöjer sig inte med det.

– Möjligheten att överklaga är en fundamental rättighet för studenterna. Men följden har blivit att våra jurister får lägga vanliga tillsynsärenden åt sidan, säger Eva Westberg.

Enligt Anders Mellstrand, huvudföredragande i överklagandenämnden, är det mer komplicerat att utvärdera meriterna från andra länders utbildningssystem än från de svenska. Han säger till DN att han har förståelse för att studenterna överklagar:

– Kommer man från ett annat utbildningssystem kan det vara svårt att se hur de egna meriterna står sig. Och att få en avgiftsfri utbildning i Europa är åtråvärt för studenter från andra delar av världen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA