Övergångsregler för plusjobbare ses över

PLUSJOBB2008-01-30

Regeringen tänker ändra reglerna så att de som tagit ett plusjobb inte ska missgynnas om de blir arbetslösa igen.

Av:  Rita Rusanen

När alliansregeringen stoppade plusjobben och ändrade reglerna på arbetsmarknaden hamnade de som gått från aktivitetsgaranti till plusjobb mellan stolarna, meddelar Ekot.

I dag är riktlinjerna otydliga om de blir arbetslösa igen. En lucka i regelverket har gjort att plusjobbet antingen kan ses som arbete eller arbetsmarknadsåtgärd beroende på vilken tolkning a-kassan gör.

Anses plusjobbet som arbete slussas man vidare till jobb- och utvecklingsgarantin. Om det däremot betraktas som arbetsmarknadsåtgärd blir konsekvensen att den före detta plusjobbaren bara har rätt till det lägsta aktivitetsstödet, 223 kronor om dagen före skatt.

Nu ska luckan i regelverket som berör mellan 7 000 och 8 000 personer rättas till, enligt Ekot. Den som varit i plusjobb kommer direkt in i jobb- och utvecklingsgarantin och får 65 procent av den tidigare a-kassekvalificerande inkomsten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA