Annons:

Övergång till Statens servicecenter får kritik

MIGRATIONSVERKET2017-09-18

Migrationsverket planerar att föra över sin löneadministration till Statens servicecenter 1 november i år. ST anser att ledningen pekat ut vilka som ska flytta, trots att det inte varit några förhandlingar.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har skrivit en avsiktsförklaring om att myndighetens löneadministrativa arbetsuppgifter och personal ska föras över till Statens servicecenter, SSC, 1 november. Men enligt STs avdelningsordförande Sanna Norblad går processen inte rätt till. Generaldirektören har inte fattat ett formellt beslut om överföring och inga fackliga förhandlingar har skett, ändå har enskilda anställda fått veta att de ska flytta till SSC.

– Det är oroväckande, säger hon. Gången ska ju vara att den mottagande myndigheten bedömer vilken kompetens de behöver, och sedan ska vi förhandla. Som det blivit nu kan våra medlemmar uppfatta att vi är med på tåget, och det är vi absolut inte.

ST-ombudsmannen Lena Engblom, som arbetar med övergångar från olika myndigheter till SSC, säger att arbetsgivaren måste förhandla om vilka som ska gå över, tidpunkten för övergång och vilka villkor som ska gälla.

– Det lokala facket måste titta på olika värden i avtalet och se vad som inte stämmer överens.

Enligt Migrationsverkets plan ska de som erbjuds övergång svara senast 4 oktober.

– Men det kommer inte att hålla, tror Lena Engblom.

Migrationsverkets tillförordnade HR-direktör Kristina Hwargård försvarar att hon hållit möten med den personal hon bedömer kommer att beröras, totalt 13 personer.

– Det är viktigt att arbeta med öppenhet och delaktighet, och medarbetarna har rätt att få veta vad som händer.

Hon hävdar att hon inte pekat ut någon, men säger att det inte är någon tvekan om vilka medarbetare det handlar om.

– Statens servicecenter är väldigt tydligt med vilken kompetens de behöver. Det är en liten grupp av medarbetare som berörs, och alla känner till vad alla arbetar med.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA