Överdriven bild av krisen

ARBETSLIVSINSTITUTET2003-12-15

Den ekonomiska krisen på Arbetslivsinstitutet är inte så allvarlig som ledningen hävdar. Det behövs inga uppsägningar, anser fackets konsulter.

Arbetslivsinstitutet har de senaste åren genomgått en kraftig expansion med utbyggnad av regionala enheter, anställning av ett stort antal doktorander och forskningsavtal med andra institutioner. Utbyggnaden genomfördes med hjälp av tidigare anslagssparanden – en situation som inte var hållbar i längden.

Mitt i omdaningen av institutet avgick i stort sett hela ledningen. De ekonomiska problemen uppenbarades för den nya generaldirektören Inger Ohlsson först i höstas. Den nya ledningen beräknade det årliga underskottet till 80 miljoner kronor, och en nedskärningsplan lades fram (se faktaruta).

De fackliga organisationerna engagerade två arbetstagarkonsulter, som nu lagt fram sin rapport. Konsulterna håller med om att den tidigare expansionen varit alltför optimistisk, men anser att ledningen överdrivit bilden av ekonomisk kris. Det underskott som kan väntas ligga kvar från år till år är 40 miljoner kronor. Därmed borde det vara möjligt att klara ekonomin utan uppsägningar, anser de.

Det allra viktigaste för institutets ekonomi är att se över och successivt säga upp det stora antalet avtal om finansiering av tjänster på andra institutioner, anser konsulterna. Avtalen kostar cirka 100 miljoner kronor om året.

Ledningen måste snabbt komma fram till beslut om Arbetslivsinstitutets framtida inriktning och skapa engagemang och delaktighet bland de anställda, framhåller fackets konsulter. Där brister det för närvarande, anser ST-företrädaren Kaj Frick.

– Kommunikationen och informationen är usel, säger han. Den bristande dialogen om vad institutet ska göra känns ännu allvarligare på sikt än hanteringen av den ekonomiska situationen.

Ledningen har ännu inte lyckats få till stånd de tänkta avtalen med KTH och Karolinska institutet om att föra över delar av de laborativa naturvetenskapliga forskningsområdena. I och med det har MBL-förhandlingarna om neddragningar skjutits upp.

Nedskärningar

Arbetslivsinstitutet har genomfört/planerar följande nedskärningar:

  • anställningsstopp och skärpt kostnadskontroll
  • generell neddragning med 10 procent
  • bantning av lokaler
  • fyra forskningsområden mönstras ut
  • varsel om personalminskningar
  • minskade externa åtaganden

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA