Ovanligt hitta medbrottsling i fängelset

KRIMVÅRD2007-11-19

Det är få som begår nya brott tillsammans med någon de lärt känna under tiden i fängelse. Det har en kriminolog vid Stockholms universitet kommit fram till.

Det är mycket ovanligt att man hittar någon ny medbrottsling för framtida brott innanför fängelsemurarna. Bara två procent av alla utskrivna från svenska anstalter begick brott tillsammans med någon som man träffat i fängelset. Det visar kriminologen Lena Roxell i sin doktorsavhandling.

Syftet var att studera hur relationer skapas på anstalt och om kontakterna leder till att man begår brott tillsammans efter att man avslutat en gemensam vistelse på anstalt.

I studien har ingått 3 930 personer, varav 246 kvinnor, som frigavs från fängelset under sexmånadersperioden från 1 oktober 2001 till 31 mars 2002. Lena Roxell har också intervjuat tolv personer, fyra kvinnor och åtta män, som är eller har varit intagna på anstalter.

Av dem som ingick i undersökningen blev bara 70 personer misstänkta för att ha begått brott tillsammans.

– Lena Roxells studie visar att nyetablering av kriminella konstellationer sker i mycket liten omfattning under tiden i fängelse. Frågan om fängelsets roll som grogrund för ny kriminalitet har funnits i alla tider. Det är därför angeläget att Kriminalvården söker kunskap om myter och sanningar genom vetenskapliga studier som kan ge underlag för korrekta insatser på saklig grund, säger Lars Krant, som är forskningsledare på Kriminalvårdens utvecklingsenhet, i ett pressmeddelande.

Kriminalvården har varit med och finansierat studien med 1,5 miljon kronor sedan 2003.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA