Outnyttjade anslag åter till staten

HÖGSKOLAN2008-09-12

Universitetens och högskolornas egna prognoser pekar på att mängder av studieplatser inte kommer att utnyttjas. Mer än en miljard kronor kommer att bli outnyttjade under 2008.

Högskoleverket redovisar de prognoser universitet och högskolor har lämnat för hur de kommer att utnyttja sina anslag. Det gäller utbildning på grundnivå och avancerad nivå under 2008 och fram till 2011. Under 2008 disponerar universitet och högskolor 19 miljarder kronor i så kallade takbelopp för utbildning. Takbeloppen anger den maximala ersättningen som varje lärosäte kan få för sina studenter och deras avklarade poäng.

Prognoserna visar att omkring 1,1 miljard kronor av anslagen inte kommer att användas i år. En del av anslagen kan användas kommande år, men bara tio procent av takbeloppet får behållas som anslagssparande. Eftersom de flesta redan har nått gränsen kommer närmare 900 miljoner kronor inte att få användas vare sig 2008 eller senare.

I ett pressmeddelande uppmanar universitetskansler Anders Flodström regeringen att låta lärosätena behålla pengarna för att istället kunna höja kvaliteten genom att satsa mer pengar per student:

– Utbildning kostar! Här finns en alldeles förträfflig möjlighet för regeringen att öka kvaliteten på utbildningarna genom att höja tilldelningen per student så att takbeloppen ändå utnyttjas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA