Otydlig styrning försvagar staten

STATEN2005-06-20

Otydlig styrning och ”kommunpartister” är svårigheter för staten när det offentliga Sverige ska reformeras. Det slog politiker och generaldirektörer fast i en ST-debatt.

–Staten är svag i förhållande till särintressena. Särintressena är särskilt starka i riksdagen, med sitt ”kommunparti”, sa Dan
Ericsson
i debatten.

Med kommunparti menade han politiker som oavsett partifärg förenas i försvaret av kommunala intressen och mot statlig makt. Dan Ericsson var tidigare partisekreterare i kristdemokraterna och deltar i nätverket Statens Vänner, som ST har skapat (se artikel till höger).

Byta tjänstemän efter val?

Dan Ericsson var en av flera i debatten som ville se en tydligare statlig styrning. Men hans förslag att politisera en större del av den statliga förvaltningen och byta ut fler personer vid ett regeringsskifte föll inte alla på läppen.

–Statstjänstemän måste vara oberoende av den politiska makten, sa Knut Rexed, avgående gd för Statskontoret. Men det måste vara tydligt vad som är myndighetschefens ansvar och vad som är regeringens. Styrningen i dag är ett moras av parallella krav och återrapporteringskrav som vi inte förstår relevansen av.

Svampartat regleringsbrev

Hans efterträdare på Statskontoret, Ams-chefen Anders L Johansson, skrädde inte heller orden när han efterlyste en mer sammanhållen regeringspolitik.

–Det finns tydliga målkonflikter mellan statliga aktörer, till exempel Ams och Försäkringskassan, sa han. Regeringen tror att den styr genom regleringsbrev en gång om året. Men innehållet i regleringsbrev är notoriskt svampartat.

Han sa sig uppfatta en växande kritik mot stora myndigheter såsom Ams på grund av deras ”leveransproblem”, problem som i grunden beror på förhållandena på arbetsmarknaden, och på en ”gigantisk övervältring av kostnader” från enskilda arbetsgivare till staten.

–Statens uppgift är att skapa lika rättigheter och skyldigheter för alla medborgare. Annars skulle man kunna släppa allt till kommunerna, tillade han.

Kommuner följer inte lagen

Förra riksdagsledamoten (fp) och pensionärsgeneralen Barbro Westerholm ville definitivt inte släppa allt till kommunerna. Hon påpekade att de lagar riksdagen stiftar om bland annat äldre människors rättigheter blir meningslösa om kommunerna inte följer dem trots domstolsbeslut.

–Vi hade ett sextiotal fall av domstolstrots under 2004, redovisade hon.

Hans Andersson, företrädare för vänsterpartiet i Ansvarskommittén, ansåg att kommunernas misstro mot rättighetslagar beror på bristande insikt om att normgivningsmakten, lagstiftningen, ligger i riksdagen och ingen annanstans.

–I kommuner och landsting låter det ibland som om vi hade federalism i Sverige. Men jag är medborgare i Sverige och invånare i Ludvika.

Den nationella styrningen av kommuner och landsting försvagades när de riktade statsbidragen slopades, hävdade Knut Rexed, avgående chef för Statskontoret. Övriga från vänster: Dan Ericsson (kd), DNs ledarskribent Barbro Hedvall, Ams gd Anders L 
Johanss
Bild: Sören Fröberg
Den nationella styrningen av kommuner och landsting försvagades när de riktade statsbidragen slopades, hävdade Knut Rexed, avgående chef för Statskontoret. Övriga från vänster: Dan Ericsson (kd), DNs ledarskribent Barbro Hedvall, Ams gd Anders L Johanss

ST samlar statens vänner

o Den av ST arrangerade debatten var samtidigt avstampet för nätverket Statens Vänner, som ST Press har beskrivit tidigare (nr 7/05). Nätverket vill föra fram medborgarperspektivet och det nationella perspektivet i debatten. Det handlar inte minst om att påverka arbetet i den sittande Ansvarskommittén, som gör en omfattande utredning av samhällsorganisationen. Närmast kommer nätverket att visa upp sig under Almedalsveckan i Visby.

Från ST deltar förbundssekreterare Dag Andersson. Några av de övriga deltagarna är Ursula Berge, chef för tankesmedjan Agora, landshövding Anders Björck och förre partisekreteraren (s) Lars Stjernkvist.

Lars Stjernkvist motiverar sitt deltagande med att han oroas av debattens utveckling.

–I mitt och andra partier finns en ökad enighet om att stärka den regionala makten på statens bekostnad. Det bekymrar mig, för det blir då svårare för staten att klara det medborgarna vill. Medborgarna måste också kunna utkräva ansvar på en nivå som känns naturlig och begriplig. Det är inte regionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA