Otydlig arbetsmarknadspolitik

ARBETSFÖRMEDLINGEN2010-02-25

Styrningen inom arbetsmarknadspolitiken är svag och otydlig. Därför riskerar Arbetsförmedlingens arbete att bli mindre effektivt, anser Riksrevisionen efter en granskning.

Riksrevisionens undersökning av den svenska arbetsmarknadspolitiken pekar på flera brister. Bland annat konstaterar Riksrevsionen att regeringen sällan utvärderar effekterna av politiken tillräckligt.

– Det gör det svårt att bedöma hur bra det arbetsmarknadspolitiska arbetet egentligen är, säger Mats Johansson, projektledare på Riksrevisionen.

Effekterna utvärderas inte på något bra sätt, och det blir svårt för riksdagen att avgöra om de politiska målen har uppnåtts.

I sin slutsats skriver Riksrevisionen: ”Granskningen visar att regeringens styrning är relativt svag. Regeringen redovisar bland annat inte vilka normer som ligger bakom bedömningen av Arbetsförmedlingens resultat”.

– Ibland säger regeringen till exempel ”Arbetsförmedlingen har bidragit positivt till matchningen”. Men man säger inget om vilka bedömningsgrunder man har. Där måste man bli tydligare.

En annan brist som Riksrevisionen tar upp är att det saknas ”ett renodlat mått för myndighetens inre effektivitet” och trots att Arbetsförmedlingen har konkretiserat regeringens mål har målen svag förankring hos myndighetens handläggare.

– Arbetsförmedlingen har regelbundna träffar med handläggarna, men kanske måste de ha sådana oftare. Man behöver helt enkelt intensifiera den dialog man har med sina medarbetare, säger Mats Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA