Centraliserad arbetsmarknadspolitik
Arbetsmarknadspolitiken har centraliserats under 2000-talet. Det konstaterar forskarna Jonas Thelander och Martin Lundin i en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.
Under den andra hälften av 1990-talet präglades svensk arbetsmarknadspolitik av en decentralisering, där inflytande flyttades från staten mot kommunerna. Efter år 2000 har politiken mer präglats av att åstadkomma en enhetlig och centralt koordinerad politik. Det hävdar forskarna Martin Lundin och Jonas Thelander i en rapport från IFAU.
”I regeringens dokument ser vi att på 1990-talet låg tonvikten mer på decentralisering, flexibilitet samt det kommunala och lokala perspektivet. Under 2000-talet har ord som rättssäkerhet och enhetlighet blivit viktigare. Alla förändringar har dock rört sig inom en ganska begränsad ram. Regeringen har hela tiden ytterst betraktat arbetsmarknadspolitiken som en nationell angelägenhet, även om man velat dra nytta av lokal kompetens”, kommenterar Jonas Thelander i ett pressmeddelande.
Ett tydligt tecken på centraliseringen är att Arbetsförmedlingen blev en samlad myndighet från att tidigare ha varit uppdelad på Ams och de regionala länsarbetsnämnderna. Det innebar att många av de regionala besluten flyttades till central nivå. Men enligt rapporten är bilden inte entydig. Det ökade användandet av externa aktörer ses som ett tecken på decentralisering även under 2000-talet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.