Otillåten övertid håller häkte igång

KRIMINALVÅRD2009-04-21

Det är stor brist på kriminalvårdare på Kronobergshäktet. Personalen arbetar mer övertid än tillåtet och dessutom anlitas väktare och timvikarier. Nu är arbetsgivaren anmäld till Arbetsmiljöverket.

– Personalsituationen är katastrofal, säger Markku Murtosaari, huvudskyddsombud på Kronobergshäktet i Stockholm.

Under årets första tre månader har personalen på häktet och den regionala transporttjänsten arbetat 11231 timmar övertid. Flera har arbetat mer än de tillåtna 50 timmarna per månad och några har redan nått årstaket. Därutöver används timvikarier och vaktbolag. Markku Murtosaari kräver att arbetsgivaren redovisar hur man snabbt ska få ordning på situationen.

– Risken för ohälsa och utbrändhet ökar för varje dag, säger han.

20 tjänster vakanta

Häktet har 300 platser och omkring 160 vårdare anställda. 20 tjänster är vakanta och därtill kommer normal frånvaro, förklarar Markku Murtosaari.

– Situationen ökar risken för hot och våld mot personalen.

Johan Elisson, ST-ordförande på Kronobergshäktet, instämmer i beskrivningen:

– Vi har haft inhyrda väktare i korridoren och på intagnas promenader. Men de kan inte ersätta utbildade vårdare, som kan svara på frågor om rättsprocessen. Inlåsta människor som inte har någon att prata med blir frustrerade.

Han berättar också att man dragit ned på antalet besök, vilket gör att barnen till intagna blir lidande.

Enligt Markku Murtosaari ligger en omorganisation bakom situationen.

– Förhandlingen avslutades i oenighet, men arbetsgivaren såg inte några risker med den nya organisationen.

Och eftersom arbetsgivaren så sent som i oktober 2008 räknade med övertalighet till följd av omorganisationen har man inte rekryterat. Det har lett till dagens situation, menar Markku Murtosaari.

»Fackligt särintresse«

Anders Leckne, chef för Kronobergshäktet, tycker att facket bidragit till situationen genom att dra ut på förhandlingarna.

– Vi kunde inte anställa när vi trodde att vi skulle bli övertaliga, och det hade facket aldrig gått med på heller. Nu försöker vi åtgärda så fort vi kan, men det tar ett halvår att få fram en utbildad kriminalvårdare.

Anders Leckne är tveksam till att använda ordet katastrof om personalsituationen, men håller med om att den är ansträngd.

– Vi gör allt vi kan, sätter in väktare och skjuter på utbildningar. Men det finns också ett fackligt särintresse bakom den här diskussionen. Man vill inte ha in väktare i kriminalvården i ökad omfattning, bortsett från vid transporter.

Markku Murtosaari.
Bild: Sören Fröberg
Markku Murtosaari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA