Osäkert om jämställdheten påverkats
Många känner till jämställdhetsbonusen, men vet inte riktigt hur den fungerar. Om bonusen lett till att föräldrarna delar mer lika på föräldrapenningen är oklart. Det visar en utvärdering som Försäkringskassan genomfört på uppdrag av regeringen.
I rapporten konstaterar Försäkringskassan att det inte går att fastställa något samband mellan bonusen och föräldrarnas uttag av föräldrapenning.
Därför går det inte heller att avgöra om avsikterna med jämställdhetsbonusen, att uppmuntra föräldrar att dela mer lika på föräldrapenningen, har uppnåtts.
Rapporten visar att majoriteten av de närmare 1 200 föräldrar som svarat på undersökningen saknar tillräcklig kunskap om jämställdhetsbonusen. De flesta känner inte till att ansökningsförfarandet är slopat.
”Intressant är att en övervägande majoritet av de tillfrågade anser att föräldrapenningen bör delas mer lika och tycker att principen med en jämställdhetsbonus är positiv även om de själva inte påverkats”, skriver Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.
Jämställdhetsbonus infördes 2008
- 2008 infördes en skattefri jämställdhetsbonus som ger högst 13 500 kronor per barn och år till de föräldrar med gemensam vårdnad som delar lika på föräldrapenningen.
- Från 2012 betalas jämställdhetsbonusen automatiskt ut till föräldrarna.
- 2013 betalades ca 260 miljoner kronor ut i jämställdhetsbonus till ca 190 000 personer
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.