”Osäker grund för återkrav”

FÖRSÄKRINGSKASSAN2012-10-30

Försäkringskassan får skarp kritik av två fackliga jurister för bristande rättssäkerhet när den fokuserar på småfuskare i bidragssystemen.

Det är inget nytt att Försäkringskassan granskar vanliga människor som uppbär ersättning, konstaterar Linda Wallin, förbundsjurist vid LO-TCO rättsskydd, och Erika Ejderhamn Roupé, förbundsjurist vid Unionen, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Enligt artikeln har Försäkringskassan aktivt och i många fall på högst osäker grund återkrävt både mycket höga och låga belopp. Många gånger har kravet åtföljts av en polisanmälan:

”Det är förödande för alla inom systemet när fusk förekommer. Men det är lika förödande när en myndighet grundar sitt återkrav på inkomstutredningar som inte är säkerställda och ger ett orättvist resultat. Det är något som vi ofta ställs inför när det gäller återkrav av arbetsskadelivränta.”

Försäkringskassan grundar sitt agerande på uppskattningar av vad en person skulle haft för inkomst som oskadad, och många gånger är uppskattningarna inte särskilt rättssäkra, anser Linda Wallin och Erika Ejderhamn Roupé.

De hänvisar till en dom från Kammarrätten i Stockholm, där domstolen kommit fram till att det inte är rimligt och rättvist att använda sig av en schablonberäkning av den arbetsskadade personens inkomst före skadan. I det fallet fick personen tillbaka sin livränta och slipper också betala tillbaka det som kassan ursprungligen återkrävde.

”Utifrån våra erfarenheter av bristerna i kassans utredningar vill vi uppmana kassan i kommande kontroller att inte rikta återkrav mot enskilda individer när myndighetens utredningar inte är säkerställda. Allmänheten måste få känna sig trygg med att kassan inte kommer med godtyckliga återkrav”, skriver de två juristerna i Svenska Dagbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA