Annons:

Migrationsverkets förvar i Märsta.
Bild: Mostphotos
Migrationsverkets förvar i Märsta.

Oro för smitta på Migrationsverkets förvar

MIGRATIONSVERKET2020-04-06

Coronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.

För knappt två veckor sedan bröt vad som beskrivits som ett upplopp ut på Migrationsverkets förvar i Märsta. När en intagen konstaterades smittad ska en hotfull situation ha uppstått på förvaret och flera polispatruller fick rycka ut. Två anmälningar om våld mot tjänsteman upprättades efter att intagna uppges ha attackerat personal.

– Det var en intagen man som konstaterades smittad. Precis när det hände blev det problem eftersom många andra intagna inte kände att de fick tillräcklig information. Jag var inte på plats då, men som jag har uppfattat det blev situationen väldigt oroligt och personalen var rejält stressad, säger Yvonne Öhrling, arbetsplatsombud på förvaret i Märsta.

Nu är den akuta situationen över och läget har lugnat sig något. Migrationsverket har upprättat en avdelning där tre personer med misstänkt smitta hålls isolerade. Efter händelsen har även en anställd konstaterats smittad och Yvonne Öhrling berättar att en del anställda fortsatt känner oro över smittrisken.

– Det klart, vi går ju mitt uppe i det här. Vi måste hålla koll på vad de intagna gör och kan inte hålla avståndet, det är omöjligt, säger hon.

Frånvaron har också ökat kraftigt. Yvonne Öhrling har själv möjlighet att jobba hemifrån, men berättar att omkring 20 procent av personalen varit borta från jobbet under den senaste tiden.

– De som inte är sjuka känner ett ansvar och får ställa upp och arbeta längre tid.

Fariborz Sadri sitter i styrelsen för ST inom Migrationsverket och jobbar på förvaret i Gävle. Även han vittnar om att det är många medlemmar som hört av sig och varit oroliga över situationen.

– Vi har en verksamhet där vi både dag och natt är i väldigt nära kontakt med förvarstagna. Oron finns för att det kommer in personer som bär på det här viruset, säger Fariborz Sadri.

Från fackligt håll har han därför yrkat på att Migrationsverket tillfälligt slutar ta in nya personer i förvaren och bett arbetsgivaren att ge mer information kring vad som händer i frågan.

– Förhoppningsvis kommer det ett klokt beslut från ledningen snart, men än så länge har vi inte hört någonting. Jag kommer att fortsätta driva frågan, säger han.

Avdelningschefen för förvaren på Migrationsverket, Torbjörn Nyberg säger att ett intagningsstopp inte är aktuellt just nu.

– Jag har verkligen förståelse för att det finns oro, både bland personal och förvarstagna. Samtidigt har förvaren bedömts som en samhällsviktig verksamhet som ska hållas i gång. Vi försöker därför att göra det, men hela tiden med en så låg risk som möjligt. Jag är jättestolt över personalen som gör ett fantastiskt jobb därute, säger han.

För att hindra smittspridning har Migrationsverket infört ett tillfälligt besöksförbud och sänkt antalet förvarstagna.

– Vi har glesat ut en hel del. Tidigare kunde det vara upp till åtta personer i varje rum, i dag är det max fyra personer men oftast färre i rummen för att vi ska kunna hålla avstånden mellan personer. I nästan alla förvar har man också lyckats skapa någon form av mindre avdelning där man kan sätta personer som uppvisar symtom, så får sedan sjukvården bedöma om man behöver testa personen eller inte, säger Torbjörn Nyberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA