Oro på Räddningsverket

BEREDSKAP2007-05-07

Förslaget att bilda en ny krismyndighet har väckt oro på Räddningsverket. Framför allt är det två av skolorna som drabbas om myndigheten slås samman med Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar.

Förslaget har väckt starka reaktioner i Karlstad, där Räddningsverket har sin centrala förvaltning. Den nya myndigheten behöver färre anställda än vad de tre myndigheterna har i dag.

– Vi tycker det verkar knepigt att lägga ledning och staber i Stockholm men ha verksamheten i Karlstad. Det känns udda om verksamhet dras härifrån när man nyligen flyttade Konsumentverket hit av regionalpolitiska skäl, säger Ingela Grundel, STs sektionordförande vid Räddningsverket i Karlstad.

Hon berättar att oron bland de anställda varit stor sedan förslaget läckt ut till svt:s Aktuellt innan utredaren, Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand, informerat personalen vid de tre myndigheterna.

Enligt hans förslag ska den nya myndigheten ha enheter i Stockholm, Karlstad och Sollefteå. Räddningsverkets skolor i Rosersberg och Skövde läggs ner liksom Nationellt centrum för lärande från olyckor i Karlskoga. Sistnämnda verksamhet ska ingå i en analysfunktion i Stockholm.

– Enligt utredaren har regionalpolitiska hänsyn tagits men alla minskningar som föreslås sker på Räddningsverkets orter, konstaterar Johnny Lindell, STs avdelningsordförande på Räddningsverket. Jag undrar vad man vinner med att ha en myndighet uppdelad på tre platser i stället för tre myndigheter? Och varför bygga upp en analysfunktion i Stockholm när det redan finns en i Karlskoga?

Sammantaget har de tre myndigheterna i dag knappt 1050 anställda eller 955 årsarbetskrafter. Enligt utredningen kommer 600–620 årsarbetskrafter att behövas.

Fakta

Räddningsverket har huvudkontor i Karlstad, verksamhet på fem orter och cirka 800 anställda. Krisberedskapsmyndigheten: finns i Stockholm, har en teknisk enhet i Sollefteå och runt 230 anställda. Styrelsen för psykologiskt försvar ligger i Stockholm, har cirka 15 anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA