Oro på Kumlaanstalten efter skabbutbrott

KRIMINALVÅRDEN2024-10-02

Utbrottet av skabb på Kumlaanstalten sprider sig. Nu har ett trettiotal fall bekräftats och oron bland personal och intagna är stor. ”Det är inget mysigt, det här”, säger huvudskyddsombudet Mathias Lodén.

Under måndagen rapporterade P4 Örebro att Kriminalvårdens anstalt i Kumla drabbats av ett större utbrott av skabb. Totalt var då runt tio intagna konstaterat smittade av hudparasiten.

Men trots att insatser gjorts för att få bukt med problemen har spridningen fortsatt, bekräftar nu Markus Winberg, ställföreträdande anstaltschef.

– Vi har faktiskt fått en ökning sista dygnet, och är nu uppe i ett trettiotal bekräftade fall. Så det är en ganska stor ökning. Det har gjort att vi behövt intensifiera åtgärderna till ett större arbete, säger han till Publikt.

Skabb orsakar klåda och smittar framför allt genom längre kontakt hud mot hud samt via textilier. När de första fallen konstaterades upprättades en rutin för att behandla smittade individer och för att ta hand om kläder, sängkläder och handdukar. Nu får de intagna själva samla ihop sängkläderna i soppåsar som sedan ska förslutas tätt.

Utbrottet har lett till oro på anstalten, såväl bland anställda som intagna, säger Markus Winberg. Det har inneburit ett behov av att prata om de uppkomna problemen.

Medarbetarna har också fått skyddsutrustning och de drabbade lokalerna ska saneras.

– Personalen får skyddshandskar med korta eller långa skaft beroende på vilken tröja man har. Vi har avskilt de avdelningar där smitta finns och i slutet av veckan kommer en extern firma för att sanera de gemensamma utrymmena där, säger Markus Winberg.

Hittills är ingen i personalen konstaterad smittad. Mathias Lodén, huvudskyddsombud på Kumlaanstalten, har fått löpande information, berättar han.

– Ledningen har tagit fram ett paket med instruktioner och all personal har fått info om vad man ska göra och tänka på. Sedan finns det så klart alltid en oro, men arbetsgivaren har tagit fram åtgärder och även vår läkare och smittskyddet i Örebro är inblandade, så det finns uppbackning, säger han.

Att smittan påverkar arbetsmiljön är odiskutabelt.

– Det är inget mysigt, det här, säger Mathias Lodén.

Hur skabben tagit sig in på anstalten är ännu okänt, men en teori är att den kommit med någon intagen som senare fått symptom – inkubationstiden är två till tio veckor.

Detta är inte det första utbrottet av skabb inom Kriminalvården. Enligt Markus Winberg förekom ett större utbrott på anstalten i Karlskoga tidigare i år. Ett mindre utbrott på Kumlaanstalten i början av sommaren kunde motas i grind.

Det är första gången under hans sju år på Kumla som anstalten drabbats av ett större utbrott.

– Jag har hört att det förekommit nu och då, men inte i den här utsträckningen. Vi har ju haft en stor ökning av intagna de senaste åren, så när det tidigare varit 1–2 procent som smittats har det varit mindre utbrott. Om det nu är 3–4 procent så sticker antalet ut. Det här är inte roligt för någon, säger Markus Winberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA