Männen som fritogs är mellan 18 och 19 år gamla ska enligt uppgifter till SVT vara dömda till sluten vård för mord respektive mordförsök.
Bild: Mostphotos
Männen som fritogs är mellan 18 och 19 år gamla ska enligt uppgifter till SVT vara dömda till sluten vård för mord respektive mordförsök.

Oro bland anställda efter väpnad fritagning

SIS2020-08-20

Två unga män dömda till sluten vård för mord respektive mordförsök fritogs under onsdagskvällen från Råby ungdomshem av beväpnade personer. ”Det är förfärligt”, säger Magnus Nilsson, ordförande för ST inom Statens institutionsstyrelse sektion syd.

Det var under onsdagskvällen som beväpnade personer genomförde en fritagning av två unga män från Råby ungdomshem i Lund. Enligt ett pressmeddelande från SiS riktade flera utomstående personer vapen mot personalen, som tvingades låsa upp och släppa ut de intagna ungdomarna. Enligt SiS ska ingen ha skadats fysiskt vid händelsen.

Männen som fritogs är mellan 18 och 19 år gamla ska enligt uppgifter till SVT vara dömda till sluten vård för mord respektive mordförsök. De är fortfarande på fri fot och efterlysta av polisen.

Magnus Nilsson, ordförande för ST inom Statens institutionsstyrelse sektion syd, är bestört över fritagningen.

– Det är förfärligt. Vi har kolleger som blivit utsatta för direkta hot. Jag vet inte riktigt vad som har hänt, men har förstått att det ska ha varit ganska grovt, säger han.

Den personal som jobbat i samband med fritagningen får nu stöd av ett kristeam, berättar Magnus Nilsson.

– Annars handlar det mest om att säkerställa att man har folk inne som kan jobba och täcka upp nu. Det är så klart väldigt oroligt.

Enligt SVTs uppgifter ska ungdomshemmet i Råby ha saknat så kallat perimeterskydd i form av speciella stängsel och staket som ska försvåra fritagningar.

– Med tanke på att de har kunnat komma så nära är väl inte det yttre skyddet optimalt. Sedan väcker det här våldet frågan om man även måste göra andra insatser kring säkerheten, och det gäller inte bara Råby utan generellt, säger Magnus Nilsson.

I pressmeddelandet från SiS kommenterar myndighetens generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark händelsen: ”Detta är ett mycket allvarligt läge där våra medarbetare utsätts för oerhörda risker och jag är mycket tacksam för att ingen skadades fysiskt. Nu gäller det att vi kan stötta dem och ge dem stöd för att hantera den psykiska press det innebär att vara med om en så svår situation.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Brottslighet SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA