"Orimligt låg bemanning på Arbetsförmedlingen"
Arbetsförmedlingen vill att besök till myndighetens kontor ska vara bokade och behåller bara en tiondel av den personal som i dag tar emot spontana besökare. Det är en orimligt låg bemanning, bedömer regeringens utredare Mats Sjöstrand.
Mats Sjöstrand har haft regeringens uppdrag att utreda behovet av statliga servicekontor i olika delar av landet och lämnade på tisdagen ett förslag om utbyggnad. Han föreslog också att Arbetsförmedlingens tjänster ska ingå, förutom dagens tjänster som rör Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.
I utredningen framför han kritik mot Arbetsförmedlingens planerade neddragningar på det som kallas direktservice – service till arbetssökande och arbetsgivare som gör spontana besök på en arbetsförmedling. Myndigheten vill styra över all handläggning till bokade besök och kundtjänst via telefon och digitala tjänster, och endast ge allmän service till dem som besöker ett kontor utan bokad tid. Förändringen ska leda till att bemanningen för direktservice kan minska från 668 helårstjänster till omkring 70.
Mats Sjöstrand, som tidigare var generaldirektör för Skatteverket, framför i sin utredning om servicekontoren långtgående kritik mot planerna. Han bedömer att ”Arbetsförmedlingen har en alltför stark tilltro till utvecklingen av sina digitala tjänster och i vilken takt denna utveckling faktiskt kan ske”, skriver han. Mats Sjöstrand tror inte att det går att vänta sig en kraftig minskning av behovet av direktservice under de närmaste åren. Den planerade personalminskningen innebär en ”orimlig bemanning”, anser han.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg säger till Publikt att förändringen genomförs för att öka kvaliteten för kunderna.
– När vi frågar våra kunder upplever de inte alltid att de spontana mötena lever upp till förväntningarna. Oftast är det mycket bättre att ha ett bokat besök. Då hinner både vi och den arbetssökande förbereda sig.
STs avdelningsordförande Fredrik Andersson ser dock en del problem med inriktningen. Kundtjänsten som ska ersätta en del av direktservicen är hårt pressad och de anställda får långa pass i telefon. Dessutom är de it-tjänster som ska underlätta kontakter på distans är inte på plats.
– En annan fråga är om man har bedömt situationen rätt – om alla kunder har den digitala mognaden som krävs. Vi träffar många som har svårt att klara det.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.